Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Værvarsel vinterferien 2018

Drømmevær i vinterferien

Neste uke starter vinterferien for nesten hele Norge. Været kan endelig bli noe å glede seg til.

UT PÅ TUR? Kanskje blir vinterferien anledningen du får med hele familien ut på skitur i sola. Først kommer fjellet til å få enda litt mer snø. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
UT PÅ TUR? Kanskje blir vinterferien anledningen du får med hele familien ut på skitur i sola. Først kommer fjellet til å få enda litt mer snø. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Snø, vind og kulde. Det har vært vinter over nesten hele landet i 2018.

Og vinteren er langt fra over når 14 av landets fylker har vinterferie. Plutselig kan faktisk sola titte fram.

- Prognosene svinger i retningene av bedre vær, men vi velt ikke helt hvordan ennå. Det kan komme både fra sør og vest, men fellesnevneren er at det ser bra ut. Det blir mindre vind og mer sol, sier meteorolog i StormGeo, Mariann Aabrekke, til Dagbladet.

HUSTRIG: Kulde og snø har nok de fleste fått nok av for en stund. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
HUSTRIG: Kulde og snø har nok de fleste fått nok av for en stund. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

Solgløtt

Meteorologisk institutt har også noen oppløftende meldinger.

- Mot helga ser det ikke så verst ut på Sør- og Østlandet. Det kan komme smådryss med snø, men mest opphold og solgløtt innimellom, nedbøren kommer inn på Vestlandet, sier statsmeteorolog Ida Fossli til Dagbladet.

Deres prognoser for neste uke er også stort sett optimistiske.

- Prognosene spriker litt, men tendensen sier at Vestlandet får trykket på nedbøren, mens det ikke blir så aller verst Østafjells, forteller Fossli.

Å se sola begynner å bli sjelden kost for oss nordmenn. Vinterferien er imidlertid en optimal anledning til å komme seg til fjells eller sjøs for så å kunne få til seg noen etterlengtede D-vitaminer.

- Neste uke starter dessverre med nedbør og lavtrykk, og det vil spesielt være vindfullt på Vestlandet. Det påvirker selvsagt forholdene på fjellet. Det er mye vær i vente før det blir bra, konstaterer Aabrekk.

- Drømmevinter

Og blant det som kommer før sola titter fram er - hold deg fast - mer snø!

Søndag og mandag kom det så mye som over 30 centimeter snø på enkelte målestasjoner på Sør- og Østlandet.

- Det var en god snødump med over 30 centimeter sist døgn. Det er også rykter om en halvmeter enkelte steder. En del av dette trykket trekker videre innover Sverige. Det betyr en kort pause for hele Sør-Norge, sier hun.

Den pausen varer bare fram til torsdag denne uka, før det er på'n igjen.

- De som er glad i skiføre, har en drømmevinter. Det kommer påfyll i ny og ned, konstaterer statsmeteorolog Fossli.

Nord-Norge i le

Nord i landet har det den siste tida vært relativt stabilt vintervær. Dette fortsetter.

- Nord ligger i le. Vi har et lavtrykkssenter ligger langt sør i Norge, og det betyr at det fortsatt vil være rolig fra Trøndelag og nordover den nærmeste uka. Det er stort sett bra vær med streifende nedbør langs kystene i små mengder, sier Fossli.

Det er et lavtrykk fra Island som har ført til det siste snøfallet i Norge. Det gjør også lavtrykket som kommer denne uka, og Vestlandet blir derfor truffet først.

- Fronten med nedbør på Vestlandet kommer allerede onsdag. Det vil blåse sørlig kuling, mens spesielt kysten og innover fjellet vil oppleve snø. Det blir ikke voldsomt, men nok til påfyll. Snøgrensa er på et par hundre meter, så på kysten blir det regn, sier Aabrekk.

Også Meteorologisk institutt forutser ei våt helga på Vestlandet og mye vært i begynnelsen av uka.

- Neste uke starter med nedbør og lavtrykk, men det kommer jevnt over til å bli forholdsvis behagelig vintervær med trolig et par grader mildere, sier Fossli.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!