Drømmeverden under overflaten

Det er 40 år siden Nils Aukans jomfrudykk, men fascinasjonen for livet under vann er fortsatt like sterk. Han har reist verden rundt og fotografert de underligste skapninger nede i dypet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det er bokstavelig talt et hav av muligheter under vann, fastslår Nils Aukan.

Han er pensjonert politiman, og har fått enda bedre tid til sin store hobby: å reise verden rundt og fotografere livet under vann.

-  Hvert eneste sted har sin sjarm og sine særegenheter. Turiststeder kan ofte virke ganske kjedelige på land. Men under vann åpenbarer det seg et fantastisk liv, sier Aukan, som bor nær havet med storslått utsikt over havna i Kristiansund.

Skatter på havets bunn

I høst er han aktuell med boka «Dykking i fjerne farvann» (Kom Forlag). Her beskriver han de dykkemulighetene rundt om på kloden, i tillegg til en stor samling bilder og beskrivelser av ulike arter som lever under vann. Selv ble han hektet på dykking i 1965, da en kamerat viste han en våtdrakt.

-  Den måtte jeg bare prøve, og dermed var det gjort. Jeg hadde alltid vært interessert i sjøen, og biologien fascinerte meg. Nå har jeg 3 700 dykk bak meg, 124 hittil i år. Hvert eneste dykk er en opplevelse, så lei har jeg aldri blitt, sier han.

Jakter på hai

Stadig flere kommer hjem fra ferie i utlandet med dykkersertifikat i bagasjen. Og det er flott, synes Nils Aukan.

TETT PÅ: En dykker er i nærkontakt med en stor murene ved Hurghada.
TETT PÅ: En dykker er i nærkontakt med en stor murene ved Hurghada. Vis mer

-  Men enkelte steder har det blitt nesten for mange dykkere, slik at man omtrent svømmer i kø og må holde seg i den rette fila. Da er det bedre å dra til steder hvor du virkelig kan oppleve friheten under vann og svømme litt for deg sjøl, sier Aukan, som i motsetning til mange dykkere gjerne vil komme innpå haien.

-  Gode nærbilder av hai vokser ikke på trær, for i motsetning til hva mange tror så trekker haien seg i de aller fleste tilfeller unna menneskene. Den er så enkel i hjerneboksen at den tenker bare på mat, og helst enkel mat som skadde eller døde fisker, forteller Aukan.

For dem som ønsker å dykke for å se hai er det flere muligheter.

-  I Sør-Afrika er det store muligheter for å se hai, men sikten kan være svært dårlig. I Australia kan man se hvithai fra bur, men de beste mulighetene fins ved Galapagosøyene og øya Guadalope i Karibia. Mange steder synker haibestanden, mennesket og dets smak for haifinnesuppe er den største trusselen mot haien, sier Aukan.

Teori og praksis

I løpet av alle sine reiser og dykk rundt i verden har Nils Aukan aldri støtt på store problemer eller hatt alvorlige uhell.

-  Dykking er normalt sett trygt å drive med. Du skal kunne gå rolig til overflaten eller låne luft av kameraten din hvis du får problemer. Med en god kombinasjon teori og praksis, og en fysikk som gjør at du klarer å svømme en stund, kan de fleste dykke. Jeg har sett folk som får krampe og må bryte, men det er noe den enkelte må kjenne på og styre selv. Jeg vil anbefale folk å ta dykkerlappen mens de er på ferie i utlandet. Der får du billige kurs, du trenger bare en tynn våtdrakt og det er varme og lyse forhold. Dykking i Norge krever et helt annet og mye tyngre utstyr. Jeg vil anbefale tørrdrakt, for dykking handler også om trivsel.

-  I Norge vil jeg anbefale egen utsjekk med dykkerinstruktør etter dykkerkurs i Syden, med eget tørrdraktkurs.

Det som kan være farlig under dykking, er giftige fisker og skarpe koraller.

-  Bare se, men ikke røre, er en god regel for dykkere. Men slike uhell oppstår langt oftere blant badegjester enn dykkere, for de har gjerne guider med og er forberedt. Ha alltid badesko på når du er på badestranda, pass særlig på barna, oppfordrer Aukan.

Drømmer om Stillehavet

Rødehavet er det rimeligste alternativet for en god dykkerferie, mener Nils Aukan.

-  Der er det varmt, lyst og trivelig, og jeg har hatt mange fine opplevelser der. Dessuten er det mulig å oppleve Egypt. Vi tok med barna di på ferie da de var i skolealder, og de konkurrerte med oss om å se flest arter. Det viste seg at vi så akkurat de samme artene som dem, 15 meter ned i dypet.

-  Hvis det er snakk om en kombinasjonsferie, der noen vil dykke mens noen vil gjøre andre ting, er Middelhavet perfekt. Både Frankrike og Spania er bra, også øyer som Mallorca og Malta.

Asia er utrolig spennende. Området Thailand, Malaysia, Papua Ny-Guinea og Filippinene er helt fantastisk. Utrolige flotte farger og hele tida noe nytt å se, sier Aukan, som fortsatt har noen dykkedrømmer igjen å utforske.

-  Stillehavet! Jeg er svært interessert i historie, og på Stillehavets dyp ligger det hele japanske flåter senket av amerikanerne under andre verdenskrig. Det er spennende saker, sier Nils Aukan.

FARGERIKT: To jenter nyter livet med fridykking ved ei koralløy på Filippinene.
OOPS: Nils Aukan møtte karen, en " White-tip shark".