Drømte om å bli modell: - Ble voldtatt av talentspeider

Annes (22) drøm om en modellkarriere brast da hun og ei venninne (19) ble med på hotellrommet for å skrive kontrakt.

BLE UTNYTTET:  
Anne (22) dro meg seg venninna Line (19) på modelljaktfest. Hun håpet på å bli oppdaget, men endte med at begge ble voldtatt.
Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
BLE UTNYTTET: Anne (22) dro meg seg venninna Line (19) på modelljaktfest. Hun håpet på å bli oppdaget, men endte med at begge ble voldtatt. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/ØSTLANDET (Dagbladet): Nå forteller jentene Dagbladet om kvelden som startet med lovord om bilder og kontrakt i forbindelse med en modelljaktfest i januar - men som resulterte i en voldtektssiktelse.

På en kafé et sted på Østlandet sitter to vevre jenter. Øynene er triste. Begge er anonymisert av Dagbladet.

Anne (22) begynte å jobbe som glamourmodell i 2006, hun drømte om å gjøre det til sitt levebrød. I januar skulle det arrangeres en modelljaktfest i nabobygda. Hun øynet håp om å få fart på karrieren.

- Jeg drømte om å bli oppdaget, og håpet dette kunne gi meg mer jobb. Fotografen er jo svært kjent. Det var veldig stort at han skulle hit, sier Anne.

Falske fotografer Mannen Anne omtaler har tatt bilder av flere internasjonalt kjente personer. Denne fredagen var han innleid til et utested på Østlandet sammen med en modellspeider. Tidligere samme dag skrev sistnevnte på en nettside at han skulle finne modeller, ta bilder og drikke.

Anne dro med seg venninna Line (19).

I en serie artikler belyser Dagbladet hvordan både falske og profesjonelle fotografer lokker unge jenter til å sende nakenbilder av seg selv. I noen tilfeller kan det gå verre enn som så, slik det gjorde for Anne og Line. De er ikke de eneste.

DEN FARLIGE NETTKONTAKTEN: I går startet Dagbladet en serie om den farlige nettkontakten. I går presenterte Dagbladet de falske fotografene som lurer unge jenter til å utgi nakenbilder av seg selv. Faksimile/Dagbladet
DEN FARLIGE NETTKONTAKTEN: I går startet Dagbladet en serie om den farlige nettkontakten. I går presenterte Dagbladet de falske fotografene som lurer unge jenter til å utgi nakenbilder av seg selv. Faksimile/Dagbladet Vis mer

- Det å tilby store summer og en luksustilværelse som modell går igjen i mange av de straffesakene vi etterforsker. Dette skjer med barn helt ned i niårsalderen, og opp til unge voksne, sier John Ståle Stamnes i Kripos.  

- Ble lovet kontrakt På modellfesten pumpet musikken og stemningen var god. Utestedet var utsolgt denne kvelden.

- Det var som en helt vanlig fest. N.N. og N.N. (de innleide) var en del av mengden. Den eneste forskjellen var at de var litt eldre og hadde penere klær enn resten, sier Line.

Hun ble med for «festens skyld», og forteller at de raskt kom i kontakt med fotografen og modellspeideren.

- De spanderte rusbrus på oss. Jeg skulle få kontrakt og de skulle ta bilder om vi ble med på hotellet der de bodde, sier Anne.

Tilbudet gjorde henne glad, målet virket nærmere enn noen gang. Hun forteller at de fire ble kjørt i en gammel Volvo av mennenes privatsjåfør til et hotell. Der ble vin tatt med opp på rommet, skravla gikk — men ikke et ord ble nevnt om modellkarrieren.

- Det ble ikke snakk om flere bilder. Jeg syns det var veldig merkelig at de lempet kameraene over i en annen bil, sier Line.

Anne forteller videre at hun og fotografen skulle hente mer musikk på et naborom, men at Line ble nektet å være med. Anne sier at da de fire var splittet, presset fotografen henne opp mot veggen og begynte å klå.

- Jeg vil ikke ligge meg til karriere, sa jeg bestemt. Han godtok det. Da vi kom inn til Line igjen, skjønte jeg at noe hadde skjedd. Hun var helt fjern, så hvisket hun at hun var blitt voldtatt, sier Anne.

Varslet med brannalarm Hun forteller at overgrepet fortsatte mot begge jentene da alle fire var på samme rom igjen. Ifølge jentene presset mannen som hadde forgrepet seg på Line, nå Anne ned i sofaen. Samtidig la fotografen Line i senga.

- Mens jeg lå der og brakk meg, skjønte jeg at jeg måtte la ham fullførte om jeg skulle komme meg levende ut derfra, sier Anne.

Ved første mulighet stormet hun ut av rommet og utløste brannalarmen. Etter ei tid kom politiet til stedet, og en anmeldelse ble gitt umiddelbart. Jentene var inne til rutinemessig kontroll på sykehuset og i samtale på politistasjonen samme natt.

Vurderer å flytte Det er cirka to måneder siden marerittet de to bestevenninnene forteller om. En av mennene er siktet i saken, den andre er fortsatt under etterforskning. Overfor Dagbladet benekter begge mennene jentenes versjon av hendelsesforløpet.

- Tida har vært tøff. Jeg har slitt med å få sove og har hatt vanskelig for å kunne stole på noen. Jeg er blitt femti prosent sykmeldt, sier Line.

Begge har planer om å flytte til en annen del av Østlandet. Rykteflommen på hjemstedet er stor og gjør opplevelsen ekstra tung å bære. Anne sliter i tillegg med skyldfølelse overfor venninna, ettersom det var hun som dro henne med på modellarrangementet.

Ønsket om en modellkarriere er lagt på hylla.

- Jeg føler meg møkkete, sier Anne.

Likevel ønsker hun å stå på videre. Begge forteller at de er villige til å ta den nødvendige kampen for å oppnå rettferdighet, og advarer nå jenter i samme situasjonen.

- En rettssak blir tøft, men jeg vil gjøre det som må til for at de ikke skal slippe unna, sier Line.

Anne nikker enig.

- Etter denne opplevelsen råder jeg alle til å ta forholdsregler før man drar på et sånn arrangement. Alt av bilder og kontrakter bør gjøres i edru tilstand og på et profesjonelt nivå, sier Anne.

DISSE LURER: Ni menn er utpekt av politi, jenter og på nett som falske fotografer som lurer unge jenter. Faksimile/Dagbladet.
DISSE LURER: Ni menn er utpekt av politi, jenter og på nett som falske fotografer som lurer unge jenter. Faksimile/Dagbladet. Vis mer

Har tips i saken? Ta kontakt med våre journalister.
Ring 24 00 00 00 eller send mail på 2400@db.no

NETT-CHAT: Ved å ta kontakt på nett, får falske fotografer kontakt med unge jenter. Montasje: Lars Eivind Bones
NETT-CHAT: Ved å ta kontakt på nett, får falske fotografer kontakt med unge jenter. Montasje: Lars Eivind Bones Vis mer