Drømte om å bli proff danser

Dereka Maria Mikula (16) var vennegjengens midtpunkt. Ei populær jente med kjæreste og en drøm om å bli profesjonell danser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SON (Dagbladet): Foran det hvite trehuset i Storgata i Son brenner faklene tett. Bildet av ei blid jente ligger i snøen. Hit kom ungdommen i Son for å ta farvel med en kjær venninne.

- Dereka, du var som soloppgangen. Alltid blid og sjarmerende. Du var alltid munter og glad og den beste danseren. Du var ei alle tiders jente og en god venn. Du var alltid i farta, og du hadde mye og spennende ting å gjøre. Du vil alltid forbli i mitt hjerte og vi vil aldri glemme deg, står det på et av kortene.

Positiv og energisk

Dereka Maria Mikula ble født 26. oktober 1986. Hun vokste opp i USA, og ifølge adresseregisteret flyttet moren til Norge i juni 1994. Da var Dereka åtte år gammel, og hun fikk også ei lillesøster. Hun begynte på skole i Son i Vestby kommune. Faren bor i dag i New York.

- Dereka var ei positiv og energisk jente. Veldig sosial. Ei jente som vi var veldig glad i. Det som har skjedd er utrolig trist, sier leder for ungdomsklubben i Son, Marit Bakken, til Dagbladet.

Det 16 år gamle drapsofferet gikk i 10. klasse på Såner skole. Klassekamerater husker henne som ei sprudlende jente med en enorm interesse for dans. 16-åringens store drøm var å bli profesjonell danser. Venner og personer som har tilknytning til dansemiljøet i Vestby, forteller til Dagbladet at 16-åringen hadde et stort talent. Hun spesialiserte seg på showdans og ballett.

- Dans var Derekas store lidenskap. Hun danset selv og lærte andre dans, sier Bakken.

Danseinstruktør

Helt siden oppstarten for vel fire år siden har Dereka vært tilknyttet Brevik dansegruppe. Hun var en av de fremste danserne, for ei tid tilbake ble hun tatt ut av danseundervisningen for å utdanne seg som instruktør.

I ettermiddag skulle Dereka ha undervist ei dansegruppe med 12-åringer i showdance ved Brevik skole. Dereka var en ressursperson i dansegruppa, der hun både danset selv og drev instruksjon av de yngre. Klubben har over 150 medlemmer i alderen 9- 18 år.

Dereka var også kjent i lokalmiljøet for å ha hatt flere danseoppvisninger. Både i fjor og året før var hun med på Ungdommens kulturmønstring med dansegruppa Freemotion, der hun danset sammen med venninner. Også som instruktør gjorde hun seg bemerket. Derfor var gleden stor da flere av hennes elever i februar kvalifiserte seg for fylkesfinalen i Ungdommens kulturmønstring.

- Dereka har gjort en veldig stor innsats i dansegruppa. Hun var et menneske som inspirerte andre og spredte glede, sier en av dem som kjente henne gjennom dansen.

I går var flere av danserne i Freemotion samlet til en egen minnestund over Dereka. For lederne er det uforståelig at den blide jenta er borte.

Hadde kjæreste

Dansen var en så viktig del av livet til Dereka at hun ønsket å bli profesjonell danser. Fra høsten ønsket hun å begynne på det velrenommerte Bårdar Danseinstitutt i Oslo.

I den siste tida jobbet 16-åringen med søknaden til det anerkjente danseinstituttet.

Hun hadde også en kjæreste i dansemiljøet. De to skal ha vært sammen i en lengre periode.

- Hun hadde enormt mange venner. Hun var sosial og elsket å danse, sier en som kjenner henne.

Vennene likte å skape nye danser - en av dansestilene kalte de showdance/funk. Til Østlandets Blad har 16-åringen forklart at dansen er en blanding av de fleste typer dans: som for eksempel hip hop, freestyle og jazz.

- Vi går mye på kurs. Og så stjeler vi litt fra andre danser. Men mesteparten finner vi på selv, sa Dereka og en venninne til Østlandets Blad da de ble intervjuet for ei tid tilbake.

Gruppa på Brevik, som Dereka instruerte, besto av ti unger.

- 20 bein blir vel mye å holde styr på? spurte lokalavisa.

- Hehe. De er jo flinke, da. De lærer fort, svarte jentene.

I sorg

Flere av Derekas danseelever la i går ned blomster og skrev hilsener ved inngangen til huset der hun ble funnet drept.

«Vi kommer aldri til å glemme dansene du har lært oss. Ingen kan erstatte deg, Dereka. Glad i deg, masse og mye mer for alltid,» står det på et av kortene.

Danseelevene skal i løpet av måneden opptre i fylkesfinalen i Ungdommens kulturmønstring. Kilder i miljøet håper at dansen kan støtte mange i sorgen, og bli en del av sorgarbeidet.

På ungdomsklubben i Son var Dereka ofte. Klubben ligger i sentrum av tettstedet, ikke så langt fra huset der Dereka, moren og lillesøsteren bodde.

Også fredag kveld før hun ble drept skal hun ha vært på klubbkveld.

Denne uka vil ungdomsklubben være åpen hver kveld, slik at ungdommene kan møtes og snakke om det som har skjedd. I går kveld hengte ungdommene opp bilder av Dereka i klubblokalet.

Skapte liv

Dereka brukte mye tid sammen med venner. I tillegg til dansen var hun opptatt av idrett. Også innen idrett skal hun ha hevdet seg. I likhet med mange var hun også aktiv på Internett.

Hun hadde evnen til å få andre til å føle seg vel. Ei jente som det skjedde noe rundt, og som skapte liv, sier en av vennene.

«Håper du veit hvor mye du ga, og hvor mye du betydde for meg. Du dør aldri,» står det på et kort med en siste hilsen til Dereka.

HAV AV HILSENER: «Vi kommer aldri til å glemme dansene du har lært oss. Ingen kan erstatte deg, Dereka. Glad i deg, masse og mye mer for alltid.» Danseelevene har lagt igjen en rørende siste hilsen til instruktør Dereka Maria Mikula.<P><!--/BTEK0--><!--BTEK1-->
KLASSENS MIDTPUNKT: Dereka (innringet) var populær blant medeelevene i 10. klasse på Såner ungdomsskole. <!--/BTEK1-->