Drømte om århundrets opp­dagelse i guttekongens kammer

Nå har forskerne konkludert.

HEMMELIG ROM: Forskere har i flere år sett på muligheten for at det finnes et hemmelig rom i gravkammeret til Tutankhamon. Foto: REUTERS / Mohamed Abd El Ghany / NTB Scanpix
HEMMELIG ROM: Forskere har i flere år sett på muligheten for at det finnes et hemmelig rom i gravkammeret til Tutankhamon. Foto: REUTERS / Mohamed Abd El Ghany / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Det kan være århundrets oppdagelse, og vil være viktig for både Egypts og verdens historie.

Det sa den daværende egyptiske antikvitetsministeren Mamdouh al-Damaty da det i 2016 ble hintet om at det kunne finnes ett eller flere hemmelige rom i graven til «guttekongen» Tutankhamon.

Det ble spesielt spekulert i at det kunne være dronning Nefertiti som lå gravlagt i veggen i mausoleet.

Men disse spekulasjonene har nå fått et solid skudd for baugen.

- Skjønner at det er skuffende

BBC skriver i dag at egyptiske myndigheter er ferdige med sine undersøkelser, og slår fast at det ikke finnes noe hemmelig kammer.

Dette kommer som en skuffelse på mange. I alle fall etter tidligere uttalelser om at man var «90 prosent sikre» på at det var skjult flere rom i graven.

Francesco Porcelli har ledet det italienske forskningsteamet som har undersøkt graven. Han sier at han er sikker i sin sak når han nå torpederer arkeologenes våte drøm.

- Jeg skjønner at det er skuffende at det ikke er noe gjemt i veggene her, men samtidig er jeg sikker på at dette er korrekt og god vitenskap, sier han ifølge den britiske rikskringkasteren.

Den nåværende antikvitetsministeren, Khaled al-Anani, har sagt at han aksepterer resultatet.

Nefertiti

I 2003 gikk Joann Fletcher og kolleger høyt ut og hevdet de hadde funnet Nefertiti. Funnene ble presentert i en dokumentar sendt på Discovery Channel.

Hun mente funnet av en parykk styrket teorien om at det uidentifiserte mumien var den mystiske dronningskjønnheten.

Teorien ble imidlertid avfeid av egyptiske myndigheter, som konkluderte med at mumien var en 15 år gammel gutt.

Nefertitis gravplass har vært et langvarig mysterium for arkeologene. Hun var dronning i Egypt da riket i Nord-Afrika var på sitt aller mektigste omkring 1400 år før Kristus.

Utenomjordisk

Da graven ble oppdaget i 1922, var faraokammeret det mest intakte forskerne noen gang hadde funnet. Over 2000 intakte objekter ble funnet og katalogisert, en oppgave som tok ni år, skriver BBC.

Blant de fineste skatter gull og andre edle metaller i den eventyrlige graven, var det imidlertid ett av funnene som lenge var særlig gjenstand for debatt.

I 1925 fant nemlig gravkammer-oppdageren Howard Carter to dolker inntil Tutankhamons kropp, innenfor lintøyet den unge faraoen var pakket inn i.

Den ene dolken var av gull - et metall det var overflod av i faraoens grav. Den andre dolken, med et gullhåndtak og et jernblad, forbløffet imidlertid forskerne. Jernarbeid var ikke utbredt i oldtidas Egypt, og metallet på dolken hadde ikke rustet, skriver The Guardian.

Italienske og egyptiske forskere skannet i 2016 metallet for å finne ut av dens kjemiske sammensetning. Funnene ble publisert i tidsskriftet «Meteoritics and Planetary Science».

Der slo forskerne fast at jernbladet på dolken stammer fra en meteoritt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer