Drømte om det perfekte kuppet

David Aleksander Toska (28), alias «Mesterhjernen», skulle gjennomføre «drømmebrekket», men ble avslørt av en politiagent i Securitas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I juli 2002 satt Toska i Oslo kretsfengsel, og skrev ned alle detaljer om sin «fullkomne slagplan» som førte til bankbokskuppet på Bryn i 2001. Først etter kuppet forsto Toska at han hadde blitt angitt av Securitas-vekteren som han hadde samarbeidet med.

Vekteren hadde gitt Toska verdifull informasjon, men samtidig informert politiet.

«Det er for meg en gåte at vi ikke ble tatt på fersken under innbruddet. Politiet og banken hadde kjennskap til hver minste detalj om innbruddet,» skrev Toska.

Energisk fyr

-  Han var en morsom fyr. Energisk og litt annerledes, sier en tidligere skolekamerat av Toska. De gikk sammen på Fagerborg videregående, en skole kjent for mer enn alminnelig flinke elever fra mer enn alminnelig velbeslåtte hjem. Toska var en av dem, men litt annerledes likevel.

-  Han var ikke noen outsider i klassen. Han kledde seg i kaps og basketsko, og var litt tøffere enn mange andre, sier skolekameraten.

David var skoleflink, særlig i flink i matematikk. Og han brukte mange friminutter på å slå klassekameratene i sjakk.

-  Han satt mye i biblioteket og spilte sjakk. Jeg husker en gang jeg gjorde et håpløst trekk, da spurte han tørt: «Var det det beste trekket du kunne gjort?», sier han.

-  Han var aktiv som barnesjakkspiller, og var en av de beste i sin årsklasse. Han deltok i mange turneringer, og jeg tror nok han var med i NM også, sier Torstein Bae i Norges Sjakkforbund.

Lot penger ligge

Da de ansatte i Sparebanken Nor-filialen på Bryn i Oslo kom på jobb mandag 1. oktober 2001, ble innbruddet oppdaget. Toska og en medsammensvoren hadde boret seg inn i bankbokshvelvet. Utbytte: 20 millioner kroner, ifølge politiet.

Først seinere kom det fram at vekteren ikke bare hadde snakket med Toska - men også med politiet. Men på tross av at politiet ble holdt løpende informert, ble ikke Toska stoppet. Banken fjernet sine egne penger, mens verdiene til kundene ble liggende i bankboksene. 20 millioner er sporløst borte. 28-åringen hevder at utbyttet var tre millioner, og nekter straffskyld.

Dagbladet har fått tilgang til en kopi av 22 tettskrevne sider som Toska uker i forveien hadde sendt til privatetterforsker Leif A. Lier. Målet med brevet til Lier var å vise at Securitas-vekteren og politiet provoserte fram bankbokstyveriet på Bryn.

Den nå etterlyste 28-åringen gir en detaljert beskrivelse av det han ser som det «perfekte brekket». Toska begynner med å fortelle at planen hans etter hvert «utviklet seg til å bli en fullkommen slagplan». Men allerede før han forsto at han var blitt angitt, hadde han bange anelser.

«I tiden etter innbruddet hadde jeg ofte en urolig følelse i kroppen, og tenkte at dette drømmebrekket slett ikke ville føre noe godt med seg. Jeg begynte å følge med i trafikken rundt meg for å se om noen fulgte etter meg.»

Ikke uten grunn. Da han møtte vekteren igjen på Rådhusplassen ei uke etter bankboks-kuppet, ble han pågrepet.

Sluttet på skolen

David Toska ble født i Bergen, men flyttet til Oslo med sin mor da han gikk på barneskolen. Kameratene kaller ham både «Bergen» og «Mesterhjernen». Det første på grunn av dialekten, det andre fordi han vurderes som en intellektuell kapasitet i det kriminelle miljøet. I Oslo vokste han opp i Ullevål Hageby.

Men i årboka fra Fagerborg i 1994 mangler bildet av Toska sammen med de andre avgangselevene. Følgende står som hans ettermæle:

«Dette individ fullførte aldri sine tre år på Fagerborg. Av og til dukket denne lille mystiske gutten opp på skolen 'for å hilse på'».

Toska jobbet en periode på Burger King mens han gikk på skolen, men det er den siste jobben han står oppført med i arbeidstakerregisteret etter 1994. 28-åringen er imidlertid fortsatt styreleder i selskapet Strike Marketing. Firmaet har lokaler i Oslo sentrum, og det var Toskas tilknytning til adressen som førte til at bevæpnede politimenn stormet lokalene i starten av mai. De skal ikke ha gjort noen avgjørende funn i etterforskningen.

Toska kom ikke i politiets søkelys før litt ut i etterforskningen av ranet mot NOKAS, men han er fortsatt i søkelyset. 28-åringen har ikke vært å få tak i siden ranet.

Også i dagene før ranet var han borte, og møtte ikke i retten da en våpensak mot ham skulle opp for retten 29. mars. Nøyaktig ei uke før ranet i Stavanger.

-  Real og snill

-  Samboeren hans ble urettmessig pågrepet av politiet. Hun ble dratt inn i avhør og truet med en siktelse om hun ikke samarbeidet. Å se bildet av David overalt er en enorm belastning for alle rundt ham, sier Christine Hamborgstrøm, Toskas forsvarer. Hun kjenner ikke igjen framstillingen av Toska.

-  Jeg kjenner David som en real og snill mann. Jeg kjenner ham som en som stiller opp for vennene sine og for familien. Det han blir utsatt for nå, er voldsomt stigmatiserende, sier Hamborgstrøm.

Hun har ikke vært i kontakt med Toska etter dødsranet, og vet ikke hvor han oppholder seg. Men advokaten er bekymret.

-  Jeg er redd for hva politiet kan komme til å gjøre med ham under en eventuell pågripelse. Til venner av ham skal politiet ha sagt: «Be ham om å melde seg. Det er bedre at han melder seg enn at vi må gå til en væpnet aksjon.» Det er klart jeg er bekymret for ham, sier Hamborgstrøm.

Lovet en halv million

Toska ble kastet på glattcelle etter pågripelsen på Rådhusplassen. Det tar tid før han innser hvem som har informert politiet om hans rolle i innbruddet på Bryn: «Selv om det var sent, fikk jeg ikke sove... Jeg tenkte på hvilken personlig tragedie dette måtte være for N.N. (vekteren, red.anm.) og hans familie. Jeg hadde tross alt sittet i fengsel tidligere, og visste at dette skulle jeg overleve,» skriver han.

Toska hevder nå at vekteren fikk 35 000 kroner for informasjon, noe vekteren selv benekter. Den Securitas-ansatte skal også ha blitt lovet 500 000 kroner som andel av utbyttet. Rettssaken etter bankbokskuppet på Bryn skal etter planen starte i september.

ETTERLYST: David Aleksander Toska er siktet og etterlyst etter dødsranet i Stavanger 5. april.
SAMME MANN? Politiet mener raneren til venstre i bildet som ble tatt under ranet i Stavanger kan være Toska.