Drømte om nytt liv - døde av sult og kulde

Italias innenriksminister Giuseppe Pisanu gir Europa og Afrika skylda for at trolig så mange som 70 båtflyktninger omkom utenfor den italienske øya Lampedusa. Bare 15 overlevde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I FRANKRIKE

Vibeke Knoop

Rachline

vkp2dagbladet.no

PARIS (Dagbladet): At det i det hele tatt fantes overlevende, er et mirakel. I over to uker har båtflyktningene, for det meste somaliere, kjempet mot sult og kulde, på vei fra ei havn i Libya til den vesle italienske øya Lampedusa nær Tunisia.

Ingen kaptein styrte båten. Mange døde underveis og ble kastet over bord, blant dem sju barn. De femten overlevende ble funnet fullstendig dehydrerte, uten mat, uten vann og uten drivstoff. Ved ankomsten til Lampedusa i går var de utmattede, utsultede og i et slags delirium. Mange av dem kunne ikke gå.

- Det er for tidlig å fastslå det endelige antallet ofre. De overlevendes fortellinger er upresise, særlig på grunn av deres fysiske tilstand. De er for svake, sier havnesjef Michele Rossi til nyhetsbyrået ANSA.

Uten mat og vann

Passasjerene på den vesle trebåten skal ikke ha spist på 20 dager, og ikke fått vann de tre siste dagene. En av de overlevende er i koma. Redningsfolkene trodde hun var død.

- Da vi fikk øye på båtflyktningene, så det ut som et helvete, sier fiskeren Stefano Valfre, som oppdaget båten.

Likene lå stablet oppå hverandre. Valfre kastet over brød og vann i påvente av hjelp.

Disse båtflyktningene er ikke de siste som prøver lykken her.

«Middelhavet er blitt en enorm, dyp kirkegård for folk som flykter fra sult og dårlige levevilkår,» skriver den vatikanske avisa L'Osservatore Romano.

Samvittighet

Ifølge Pisanu er det Europa og Afrika som bør ha disse ofrene på samvittigheten. Europa, fordi det ikke tas nødvendige skritt mot ulovlig innvandring, og Afrika, fordi landene ikke kontrollerer utvandringen.

- Flere hundre innvandrere har omkommet dette året, sier Pisanu.

Han befant seg på et møte om innvandring sammen med sine europeiske kolleger i La Baule i Frankrike.

Dramaet på Lampedusa har ført til et politisk oppgjør i Italia. Fredag døde fire andre båtflyktninger, blant dem tre barn, som forsøkte å ta seg inn på Lampedusa.

- Italia kan ikke takle en slik krisesituasjon aleine, sier presidenten i parlamentet, Pier Ferdinando Casini.

Italia har mer enn 7000 kilometer kyst.

REDDET: Her blir en av de overlevende flyktningene fra dødsseilasen berget i land av en italiensk politimann og en helsearbeider. De femten som berget livet er utsultet og uttørket.