Drømte om nytt liv i Danmark

Trippeldrapsmannen fant kjærligheten i fengselet, men nå skulle de flyttes fra hverandre. Juha Valjakkala hengte seg på cella etter den intense biljakten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:

Trippeldrapsmann pågrepet

Klokka 12 i går var flukten over for Juha Valjakkala (37) og Minna Huttunen (25). En time seinere lagde 37-åringen hengeløkke av sengetøyet på cella og hengte seg fra sengekanten. Selvmordsforsøket ble raskt oppdaget, og lege og ambulanse ble tilkalt. Trippeldrapsmannen ble grundig undersøkt på sykehuset og er utenfor livsfare.

Ekteparet ble pågrepet ved Piteå i Nord-Sverige, og vil trolig bli utlevert til finsk politi om kort tid. I går ble paret avhørt, men politiet har ikke sagt noe om årsaken til flukten som skjedde omtrent et år før begge har sonet ferdig straffene sine.

Jobbet i vaskeriet

Moren til Minna Huttunen tror at de ikke klarte tanken på å være atskilt. På grunn av renovering skulle datteren hennes flyttes til et annet fengsel - langt unna mannen som hun giftet seg med i mai 2001.

- Hun ville absolutt ikke flytte, og håpet i det lengste at renoveringa skulle bli utsatt, sier moren til Expressen.

Kjærlighetshistorien startet da Juha Valjakkala ble flyttet til fengselet hvor 25-åringen nettopp hadde startet å sone sin grove voldsdom. De arbeidet side ved i side i vaskeriet. Etter at de ble gift, fikk de tilbringe en time i uka alene i et tv-overvåket rom i fengselet.

- De ble tiltrukket av hverandre straks de møttes. Hun var lykkelig, sier Huttunens bror til Aftonbladet.

Torturert for 300 kroner

Han forteller at de drømte om å starte et nytt liv i Danmark etter endt soning neste år. Et vanlig liv med unger og arbeid. Nå må begge regne med å få forlenget straffen på grunn av flukten.

  • Juha Valjakkala fikk livstid for trippeldrapet i 1988. I et av svensk rettshistories verste drap skjøt og drepte finnen en sønn og hans far, og knivdrepte moren. 37-åringens fengselsprest beskriver ham som en intelligent mann som ikke har noen grenser for hva han kan gjøre.
  • Minna Huttunen begynte å drikke i ung alder og havnet i et belastet miljø. I 2000 var hun på fylla med seks menn, da de begynte å gå løs på en som skyldte 300 kroner. Ifølge rettsforklaringene sparket kvinnen offeret flere ganger før hun hogg ham tre ganger i låret med en kniv. Da han forsøkte å beskytte seg, stakk hun ham i armene. En annen slo ham med stekepanne, og offeret ble truet med å få øynene gravet ut med en korketrekker. Til slutt knakk de fem ribbein på ham slik at han døde. Huttunen slapp unna med fem års fengsel fordi hun var tidligere ustraffet.

Politiet blir nå sterkt kritisert for å ha latt voldsparet slippe ut på permisjon uten følge. I stedet for å dra tilbake til avtalt tid fredag, satte de kurs mot Sverige. De skal ha stjålet minst fem biler, og politiet setter dem i sammenheng med flere andre forbrytelser. Tirsdag morgen ble de sett mens de stjal en grønn Mercedes vest for Piteå. Politiet satte opp veisperringer og pågrep rømlingene klokka 11.58 på en skogsvei noen mil unna.

FORELSKET: </B>Trippeldrapsmann Juha Valjakkala.