Drone reddet menneskeliv for første gang

Lokaliserte skadd mann i stupmørket i øde område i Canada.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i provinsen Saskatchewan i Canada kunne i går komme med en gladnyhet: en ubemannet drone har for første gang reddet et menneskeliv.

Royal Canadian Mounted Police melder at de har brukt et lite Draganflyer X4-ES-helikopter til å lokalisere og behandle en skadd mann som befant seg i et øde område med temperaturer ned mot null grader.

- Så vidt vi vet er dette første gang et liv kan ha blitt reddet ved hjelp av liten drone, skriver Zenon Dragan, grunnlegger av Draganfly, som lager dronene, i en uttalelse.

Fant ikke mannen Den 25 år gamle mannen kjørte ut av veien rundt klokka 00.20, og klarte å ringe nødnummeret på egenhånd fra mobiltelefonen. Da ambulansene kom til stedet fant de imidlertid ingen mennesker i området rundt bilen, og mannen visste ikke hvor han var.

Politiet sendte derfor ut et vanlig helikopter med kamera som har evnen til å se i mørket, men klarte ikke å finne ham etter å ha søkt gjennom området.

Rundt klokka 02 på natta ringte mannen nødnummeret og oppga at han var kald. Han hadde bare på seg en bukse og en t-skjorte.

Han hadde mistet skoene sine, og temperaturen var rundt null grader, skriver politiet.

Infrarødt kamera Først etter å ha lett i flere timer uten å finne mannen, bestemte de seg for å prøve å sende ut en liten drone med infrarødt kamera. De sendte dronen i retning av stedet hvor mannens mobiltelefon sist ble registrert.

Dronen lokaliserte raskt mannen som lå sammenkrøllet inntil et tre. Han ble deretter hentet av ambulansepersonell og fraktet til sykehus.

- Uten dronen og det infrarøde kameraet, ville vi ikke vært i stand til å finne ham før det ble lyst, skriver politiet.

Selv om politiet bruker droner i flere land, er dette første gang det meldes om at de ubemannede dronene er med på å redde liv, skriver The Verge. I 2010 meldte politiet om at en drone for første gang hadde bidratt til en arrestasjon, skrev BBC.