Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dramatiske følger: Alle varer kan bli dyrere, hvis krisen vedvarer

Droneangrep i Saudi-Arabia: - Største olje-kutt noensinne

«Noe av det verste som kan skje», sier energianalytiker.

KONFLIKT: Lørdag ble Saudi-Arabias viktigste oljefelt angrepet. Like etter startet beskyldningene mot Iran å komme. Video: AP. Reporter: Kristoffer Løkås Vis mer

Droneangrepet mot oljefelt og -installasjoner i Saudi-Arabia natt til lørdag har fått voldsomme følger, og har ført til trusler og harde beskyldninger mellom USAs president Donald Trump og Iran.

Natt til mandag beveget oljeprisen seg i store sprang, og var ifølge NTB på det meste opp 19,5 prosent, før den på morgenkvisten var opp cirka 10 prosent i forhold til fredag.

Grunnen er åpenbar:

- Det har aldri vært én hendelse som har forårsaket et så stort kutt noensinne før, sier energianalytiker Thina Saltvedt i Nordea til Dagbladet.

- Må bruke nødlagre

For å sette det i perspektiv forklarer Saltvedt at Norge daglig produserer to millioner fat olje.

- ENORMT STOR HENDELSE: - Det er en enormt stor hendelse. Jeg har ikke opplevd noe liknende før, sier energianalytiker Thina Saltvedt. Foto: NTB Scanpix
- ENORMT STOR HENDELSE: - Det er en enormt stor hendelse. Jeg har ikke opplevd noe liknende før, sier energianalytiker Thina Saltvedt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kuttet i Saudi-Arabias produksjon som følge av angrepet er på 5,7 millioner fat - nesten tre ganger så mye som Norges totalproduksjon.

Verdens samlede buffer - det man maksimalt kan skru opp oljeproduksjonen med - er ifølge Saltvedt to millioner fat.

- Det betyr i praksis at hvis man ikke får i gang dette feltet ganske fort, må man begynne å bruke av lagrene ganske fort, sier Saltvedt.

Lagrene befinner seg blant annet i Saudi-Arabia, Japan, Nederland og Egypt. Dessuten har USA sagt at de kan slippe noen av sine nødlagre, som ble bygget opp etter oljekrisen i 1973.

«Fryktfaktoren»

Saltvedt sier at oljemarkedet nå har blitt veldig skjørt.

I tillegg til selve størrelsen på kuttet i oljeproduksjonen, gjør det hun kaller «fryktfaktoren» hele situasjonen uberegnelig.

- Dette er en eksepsjonell hendelse, og noe av det vi har fryktet i veldig mange år, fordi verden er helt avhengig av denne oljen, sier Saltvedt.

Hun sier at det som blir mest avgjørende nå, er å få et overblikk over hvor mye som er ødelagt, og hvordan Saudi-Arabia og USA vil reagere på det USAs president Donald Trump mener trolig er et iransk angrep.

- Det man frykter er at det skal komme mer og at det utarter til en krig i dette området. Det ville jo være en katastrofe for oljemarkedet, og det er jo nesten katastrofe bare dette her, sier Saltvedt.

- Alt kan bli dyrere

En krise av et slikt format, i verdens største oljeproduserende land, vil ha store ringvirkninger over hele verden.

- Priser generelt vil gå opp. Hvis oljeprisen blir liggende høyt over en lengre periode, vil det overføres på oss konsumenter, sier Saltvedt.

Hun presiserer at dette gjelder alle slags varer, fordi alle typer varer fraktes rundt ved hjelp av bensin og diesel.

- Hvis oljeproduksjonen sliter lenge, vil det bidra til å legge lokk på veksten i verden, fordi alt som fraktes rundt vil bli dyrere fordi fraktkostnadene går opp.

- Økte bensinpriser

Det som vil merkes ganske raskt, er prisen på olje og diesel på norske bensinstasjoner.

- En ukes tid, anslår Saltvedt, og begrunner det med at bensinen ikke kjøpes inn fra dag til dag.

Hun sier at hendelsen for det norske oljefondet vil få en blandet effekt: På den ene siden kommer det inn mer penger fra statlig oljeproduksjon. På den andre kan fondets investeringer bli rammet av følgene for verdensøkonomien.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media