Dronene vil ikke ta over verden, de har bare startet et band

I hvert fall foreløpig...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Husker du de 16 dronene som fløy i perfekt formasjon mens de forserte vanskelige hindre? Dronene var nærmest skremmende gode til å navigere og flere fleipet med at de snart ville ta over verden.

Nå har forskerne ved «The General Robotics, Automation, Sensing, and Perception» (GRASP) ved Universitetet i Pennsylvania tatt droneteknologien enda et skritt videre.

I en ny video, som ble presentert under en TED-konferanse, viser forskerne nok et eksempel på hva man kan programere roboter til å gjøre. I en perfekt harmoni flyr robotene rundt og trakterer keyboard, trommer, symbal, gitar og en sengekasse (!) mens de spiller James Bond-musikken.

Under høres hele tiden lyden av robotsvermen.

- Nok en gang prøver forskerne å få de flygende robotene til å etterlikne svermbevegelsene fugler, fisker og insekter. Det å finne ut hvordan flere droner kan bevege seg sammen uten å krasje i objekter eller hverandre, er helt avgjørende for at de skal kunne brukes i den virkelige verden, eller spille musikk, skriver universitet på sine hjemmesider.

«Scenen» robotene spiller på er utstyrt med infrarøde lys og kameraer, noe som gjør at dronene til enhver tid har nøyaktig posisjon i rommet. De er programmert til å utføre en helt presis oppgave til et nøyaktig tidspunkt, men hvordan de kommer seg til stedet der oppgaven skal utføres uten å krasje med noe, er opp til robotene selv.

Robotene får heller ingen instruksjoner fra forskerne underveis, men spiller helt på «egenhånd».