ØKONOMI: En kameradrone som dette kan forvolde store skader. Foto: Jonathan Holt Thorbjørnsen / Finansavisen
ØKONOMI: En kameradrone som dette kan forvolde store skader. Foto: Jonathan Holt Thorbjørnsen / FinansavisenVis mer

Droner kan lett påføre deg erstatningskrav i millionklassen

Salget av kameradroner har eksplodert, og bare et fåtall av kjøperne er klar over hvilket ansvar de har når de er i lufta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Over 10 000 nordmenn har kjøpt kameradrone, men kun et hundretalls har tegnet spesifikk ansvarsforsikring. De
risikerer dermed å stå personlig ansvarlig ved skade på person eller eiendom, skriver Finansavisen i dag.

Nå kommer ikke en slik drone så veldig langt på egen hånd, men det finnes utstyr som gjør det mulig å fly en drone 20 kilometer ved hjelp av kamera og skjerm. På en slik tur kan den forvolde stor skade.

Noe å tenke på Beregninger utført for Finansavisen av ingeniør Gunnar Rokseth i bransjeorganisasjonen for Ubemannede luftfartøy i Norge (UAS Norway) viser at en drone på 2,5 kilo, ved et fall fra 100 meter, har en anslagskraft ti ganger så stor som en profesjonell fotballspillers straffespark.

En drone på avveie kan dermed få fatale følger.

I verste fall kan det være snakk om skader for millioner, og ettersom ansvarsforsikringene sjelden dekker mer enn opptil én million kroner, kan piloten eller den ansvarlige bli sittende igjen med restkravet.

- Den fremste faren er risikoen for alvorlig personskade dersom de faller ned, hvilket kan være ekstremt kostbart, sier operational manager Anders Berthinussen i forsikringsselskapet Van Ameyde til avisen.

Droner stikker ofte av Flyoperativ inspektør Morten Raustein i Luftfartstilsynet frykter konsekvensene av hva han betegner som eskalerende galskapsflyging, med billige droner som setter både helse, verdier og næringen på spill.

Raustein viser til at all nytteflyving krever operatørtillatelse fra Luftfartstilsynet, og mener folk har for stor tillit til produktene på forbrukermarkedet.

- I «folkedronene» leveres alle komponenter av laveste tilbyder, og kvaliteten blir deretter. De er notoriske på å stikke av, og alle er like overrasket hver gang, sier Raustein.

Han forteller også om annonser som nå dukker opp i lokalaviser overalt, der det loves dusør for droner som har flydd avgårde på egen hånd.

Flere nyheter Trøblete år med Tesla
Nytt Apple-kit skaper tvil om personvern
Svak aktivitet og dystre utsikter på nyboligmarkedet