Rett til værs:  Salget av droner har økt kraftig de siste årene, og omsetningen kan øke til mellom 50 og 60 millioner kroner i år. Foto: Jonathan H. Thorbjørnsen/Finansavisen
Rett til værs: Salget av droner har økt kraftig de siste årene, og omsetningen kan øke til mellom 50 og 60 millioner kroner i år. Foto: Jonathan H. Thorbjørnsen/FinansavisenVis mer

Dronesalget til himmels

Ubemannede luftfartøy har gått fra å være en spesialvare til å bli allemannseie. Landets største importør solgte droner for om lag 25 millioner kroner i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Det går unna for salgssjefene i landets fotobutikker om dagen, og fjernstyrte kameradroner er leketøyet alle store barn vil ha. Lovlig flygehøyde er maksimalt 400 fot, men salget stiger rett til himmels, skriver Finansavisen.

Nå anslår bransjen at om lag 10.000 nordmenn har gått til anskaffelse av slike radiostyrte luftfartøy (RPAS). Inkluderes de mer primitive billigvariantene er tallet langt høyere.

Eksponesiell vekst - For to år siden utgjorde droner tilnærmet null prosent av omsetningen. I dag står produktene for mellom 50 og 60 prosent av totalt salg, sier daglig leder Roger Mo i Elefun til Finansavisen.

De siste årene har den Grimstadbaserte bedriften opplevd voldsom vekst, og anslår i dag å holde 70 prosent av det forbrukerrettede RPAS-markedet. I fjor var bedriftens totale omsetning 48 millioner, opp fra 36 millioner året før.

- Det store veksten i virksomheten skyldes i hovedsak salget av droner. I første halvår har vi en omsetningsvekst på over 50 prosent sammenlignet i 2013. Vi har flyttet inn i nye lokaler og ansatt tre nye. Nå leter vi etter en fjerde.

Holder trenden seg ut året, tilsvarer dette etter Finansavisens anslag et samlet salg på om lag 60 millioner kroner for de avanserte forbrukermodellene for 2014. Roger Mo mener produktene er en god inngangsbillett til den radiostyrte verdenen og med på å utvide segmentet permanent.

- Den nye typiske dronekunden har ikke drevet med radiostyrte fartøy tidligere. Nordmenn skal ha det beste, og liker ferdigpakker der alt er klart ut av boksen. I juni solgte vi nærmere 700 modeller til en gjennomsnittspris på 8.000-10.000 kroner, sier Mo til Finansavisen.

Flere nyheter Frankrike klager over spiondrone under fotball-VM
Google kjøper dronefirma
Droneregler skaper frykt for dødskrasj i luften