Dronevideo viser spekkhoggernes avanserte jaktsamarbeid

- Gir en helt ny dimensjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spekkhoggere kalles ofte «havets ulver» fordi de jakter i flokk. Nå kaster en dronevideo fra Norwegian Orca Survey nytt lys over fangstmetodene til den myteomspunnede hvalen.

Videoen - som er tatt i forskningsøyemed - viser en flokk med spekkhoggere som jakter sild utenfor Andøya i Nordland i vinter. På videoen ser du hvalene sirkle rundt stimen, og samle den, før matfisken slås i svime med halene.

- Jaktmetoden er veldig sofistikert. De brukte 20 minutter på å samle silda i en «ball». Deretter passer tre av dem stimen i sjakk, mens resten av spekkhoggerne begynner å slå med halen.  De kan slå opp til 40 sild i svime i ett slag. Deretter spiser de en og en sild i gangen. Når de er mette bytter de plass slik at spekkhoggerne som holder vakt får spise. Jeg er imponert over hvor koordinert og samkjørt de er, sier dronefotograf Richard Karoliussen ved Norwegian Orca Survey til NRK Nordland.

De samarbeider med Universitetet i Tromsø om spekkhogger-undersøkelsene, og har til nå katalogisert over 800 dyr. Karoliussen har ikke hørt om tilsvarende videoer.

- Droner gir en helt ny dimensjon. Vi kaller dronen det tredje øyet. Dronene forstyrrer dyrene mindre enn ordinær båttrafikk og gjør at forskerne kan se hvalene mer uforstyrret og fra en annen vinkel enn fra båt eller land, sier han til NRK Nordland.