Dronning Elisabeths feiring møter kritikk

Fredag inviterer den britiske kongefamilien til lunsj og middag for statsoverhoder fra hele verden. Noen av navnene på gjestelisten vekker furore.

INVITERER: Dronning Elizabeths gjesteliste faller ikke i god smak hos alle. Foto: REUTERS/Paul Grover/NTB-Scanpix
INVITERER: Dronning Elizabeths gjesteliste faller ikke i god smak hos alle. Foto: REUTERS/Paul Grover/NTB-ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Størst oppstyr har det vakt at kongen av Bahrain ifølge kilder ved hoffet kommer til den offisielle lunsjen på Windsor Castle fredag 18. mai. Han er trolig også på gjestelisten på gallamiddagen på Buckingham Palace samme kveld.

Ifølge Daily Mail kan dette føre til protester fra menneskerettsaktivister, som reagerer på regimet til kong Hamad bin Isa Al Khalifa. Kongefamilien i golfstaten har slått hardt ned på demonstrasjoner blant folket som ønsker demokrati.

Unngikk bråk Da prins William og Kate Middleton giftet seg i fjor, var kronprinsen fra Bahrain på listen over inviterte, men han trakk seg fra festlighetene noen dager før bryllupet 29. april. Det skal ha vært for å unngå demonstrasjoner og oppstyr.

Kronprinsen anses for å være arkitekten bak den blodige og brutale måten demonstrasjonene i hjemlandet er blitt slått ned på. Kongefamilien i Bahrain har direkte kontroll over politiet, hæren og sikkerhetsstyrkene i landet.

Det bekreftes ikke offisielt at kongen kommer fredag, og muligheten ligger der for at han trekker seg i siste liten. Kilder ved hoffet i England forklarer invitasjonen til dronningens feiring med at det ville vært uhøflig å ikke invitere statsoverhodet fra Bahrain.

Samtidig har man latt være å invitere den greske kongefamilien. Dette skal være fordi det ville vært en fornærmelse mot Hellas å invitere ekskong Konstantin og hans familie, som lever i eksil i London i håp om en dag å vende tilbake til middelhavslandet.

Kongeparet gjester Men kong Harald og dronning Sonja er blant gjestene fredag, i likhet med kongeparene fra Sverige og Danmark. Dronning Sofia av Spania kommer uten kong Juan Carlos, uten at det overrasker noen etter de siste månedenes avsløringer om år med utroskap og isfront dem imellom. De har nylig unnlatt å feire sin gullbryllupsdag.

Middagen innleder hovedfeiringen av en svært respektert monark og bygger opp mot folkefesten over hele Storbritannia første uka av juni.

I forkant av feiringen har prins William og prins Harry stilt opp i et personlig intervju om sin farmor. Programmet går på lufta 29. mai.

PROBLEMATISK LUNSJGJEST: Kong Hamad bin Issa al-Khalifa av Bahrain. Foto:  AFP/FAYEZ NURELDINE/NTB-Scanpix
PROBLEMATISK LUNSJGJEST: Kong Hamad bin Issa al-Khalifa av Bahrain. Foto: AFP/FAYEZ NURELDINE/NTB-Scanpix Vis mer

Klipp fra TV-intervjuet viser prins Harry som definerer dronningen:

- Bak lukkede dører er hun vår bestemor, rett og slett, sier han.

ABC-reporteren Katie Couric har gjennomført separate intervjuer med prinsene, og i et fleipete øyeblikk forteller prins William at han har fått klar beskjed:

- Jeg lærte det gjennom oppveksten, du bøller ikke med bestemora di.
(NTB)