Dronning Elizabeth hadde «3. verdenskrig-talen» klar

Britene oppfordres til å være modige under atomkrigen.

TALER TIL FOLKET: Dronning Elizabeth på Buckingham Palace, under innspillingen av juletalen 2007 Foto: STEVE PARSONS / REUTERS / NTB SCANPIX
TALER TIL FOLKET: Dronning Elizabeth på Buckingham Palace, under innspillingen av juletalen 2007 Foto: STEVE PARSONS / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Nå sprer krigens galskap seg over verden enda en gang, og vårt tapre land må igjen forberede seg på å overleve mot dårlige odds.

Dette er hva dronning Elizabeth hypotetisk skulle si til det britiske folk ved utbrudd av en tredje verdenskrig - som etter alt å dømme ville bli utkjempet med atomvåpen, skriver BBC News.

På frysepunktet - Ikke et øyeblikk har jeg forestilt meg at denne alvorlige og ubehagelige plikten en dag skulle bli min, sier dronningen, og minnes da hennes far George VI talte til folket i 1939, under utbruddet av andre verdenskrig.

Talen, som ble ferdigskrevet, men aldri spilt inn, var del av en krigsscenarioøvelse våren 1983, da forholdet mellom østblokken og Vesten var på frysepunktet. Mange anså et krigsutbrudd som en reell mulighet.

1983 var året da president Ronald Reagan kalte Sovjetunionen for «det ondes imperium», og satte i gang romforsvarsprogrammet som populært ble kalt «Star Wars», der satellitter skulle skyte ned langdistanseraketter i rommet. Videre utplasserte USA atomraketter i Europa, og en Nato-øvelse, «Able Archer 83», utløste nesten krigen da sovjeterne trodde øvelsen var dekke for et virkelig angrep.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer