Dronning Elizabeth hadde «3. verdenskrig-talen» klar

Britene oppfordres til å være modige under atomkrigen.

TALER TIL FOLKET: Dronning Elizabeth på Buckingham Palace, under innspillingen av juletalen 2007 Foto: STEVE PARSONS / REUTERS / NTB SCANPIX
TALER TIL FOLKET: Dronning Elizabeth på Buckingham Palace, under innspillingen av juletalen 2007 Foto: STEVE PARSONS / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Nå sprer krigens galskap seg over verden enda en gang, og vårt tapre land må igjen forberede seg på å overleve mot dårlige odds.

Dette er hva dronning Elizabeth hypotetisk skulle si til det britiske folk ved utbrudd av en tredje verdenskrig - som etter alt å dømme ville bli utkjempet med atomvåpen, skriver BBC News.

På frysepunktet - Ikke et øyeblikk har jeg forestilt meg at denne alvorlige og ubehagelige plikten en dag skulle bli min, sier dronningen, og minnes da hennes far George VI talte til folket i 1939, under utbruddet av andre verdenskrig.

Talen, som ble ferdigskrevet, men aldri spilt inn, var del av en krigsscenarioøvelse våren 1983, da forholdet mellom østblokken og Vesten var på frysepunktet. Mange anså et krigsutbrudd som en reell mulighet.

1983 var året da president Ronald Reagan kalte Sovjetunionen for «det ondes imperium», og satte i gang romforsvarsprogrammet som populært ble kalt «Star Wars», der satellitter skulle skyte ned langdistanseraketter i rommet. Videre utplasserte USA atomraketter i Europa, og en Nato-øvelse, «Able Archer 83», utløste nesten krigen da sovjeterne trodde øvelsen var dekke for et virkelig angrep.

«Begrenset kjernefysisk angrep» I det hypotetiske krigsscenarioet - der Oransje representerte Sovjet og Warszawapakt-landene, og Blå Nato - blir Storbritannia angrepet med kjemiske våpen. Blå slår tilbake med et «begrenset kjernefysisk angrep» og tvinger fienden til forhandlingsbordet.

Dronningens øvelsestale er frigitt som følge av den britiske loven som frigir sensitive dokumenter etter 30 år. Elizabeth betoner sterkt folkets samhold og familieverdier, og nevner sin sønn prins Andrew, som på den tida tjenestegjorde i marinen.

- Min elskede sønn Andrew er akkurat nå i kamp med sin avdeling, og vi ber ustanselig for hans sikkerhet og sikkerheten for alle menn og kvinner i tjeneste, hjemme og i utlandet. Det er dette tette båndet i familien som må bli vårt sterkeste forsvar mot det ukjente.

I 1983 var paranoiaen i både folket og hos makthaverne høyst reell, men dette året markerte også et stemningsskifte. I november lot 100 millioner amerikanere seg sjokkere av filmen «Dagen etter», som realistisk beskriver et atomangrep på Midtvesten. Seinere inngikk Sovjet og Nato avtaler om å redusere antallet atomvåpen.

SKREKKSCENARIOET: I det tenkte krigsscenarioet svarer Nato med et atomangrep på Warszawapakt-landene etter at sistnevnte har rammet Storbritannia med kjemiske våpen. Bildet er av en prøvesprengning i Fransk Polynesia. Foto: AP / NTB SCANPIX
SKREKKSCENARIOET: I det tenkte krigsscenarioet svarer Nato med et atomangrep på Warszawapakt-landene etter at sistnevnte har rammet Storbritannia med kjemiske våpen. Bildet er av en prøvesprengning i Fransk Polynesia. Foto: AP / NTB SCANPIX Vis mer