Dronning Elizabeth straffer Mugabe

Fratar diktatoren hans kongelige orden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dronning Elizabeth i Storbritannia trekker i kveld tilbake president Mugabes kongelige orden, melder BBC.

Dette er en drastisk handling, og ifølge nyhetsbyrået AP deler Zimbabwes diktator denne tvilsomme æren med blant annet Nicolae Ceausescu, som gjennom flere år styrte Romania med jernhånd.

Tilbaketrekkingen er en reaksjon på den økende volden i landet. Handlingen er et symbol for den avsky britiske myndigheter nå føler i forbindelse med menneskerettighets-situasjonen i landet, melder Sky News. Dronningen skal ha handlet etter råd fra det britiske utenriksdepartementet.

Mugabe mottok den kongelige utmerkelsen i 1994, da han ennå ble sett på som en frigjøringshelt i forbindelse med løsrivelsen fra koloniherrene og kampen mot apartheid.

Allerede for fem år siden kom det krav om at ordenene burde trekkes tilbake, men Tony Blair gjorde ingenting med saken, skriver den britiske avisa.

Flere sanksjoner

Reiserestriksjoner og finansielle begrensninger settes nå i verk overfor den kriminelle kjernen som hjelper Mugabe å holde på makten, sier statsminister Gorden Brown, ifølge BBC.

- Vi kjenner navnene på dem Mugabe omgås med, han.

SYMBOLSK HANDLING: Allerede for fem år siden kom det krav om at Mugabe måtte fratas sin kongelige orden.
SYMBOLSK HANDLING: Allerede for fem år siden kom det krav om at Mugabe måtte fratas sin kongelige orden. Vis mer

Den britiske regjeringen håper også at England Cricket Board sørger for å ekskludere Zimbabwe fra neste års turneringer i England.

For ikke å ramme Zimbabwes befolkning ytterligere, retter sanksjonene seg mot Mugabe og hans krets.

Sterkt press

Diktator Mugabe er under et sterkt internasjonal press, til og med hans gode venner i Sør-Afrika tar nå avstand fra han. Både ANC-leder Jacob Zuma og erkebiskop Desmond Tutu har kritisert han offentlig de siste dagene.

USA og Storbritannia anerkjenner ikke lengre Mugabe som den legitime lederen av Zimbabwe.

FNs sikkerhetsråd klarte til sist å bli enige om en enstemmig fordømmelse av volden. Men FN-landene klarte ikke å bli enige om en oppfordring til å utsette valget eller til å innsette Tsvangirai i en maktposisjon i landet.

<B>IKKE ALENE</B>: Robert Mugabe er i selskap med Romanias diktator Nicolae Ceausescu når han nå mister sin britiske kongelige utmerkelse.