I HARDT VÆR: Dronning Elizabeth lager store overskrifter i Storbritannia. Foto:  AFP/ILMARS ZNOTINS
I HARDT VÆR: Dronning Elizabeth lager store overskrifter i Storbritannia. Foto: AFP/ILMARS ZNOTINSVis mer

Dronning Elizabeth ville ta fra de fattige

Ville ta penger fra et fond for fattige for å varme opp Buckingham Palace.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Dronningens søknad ble avslått fordi regjeringen fryktet at opinionen ville rase og saken ville bli en mediekatastrofe for kongehuset.

Det er den britiske avisa The Independent som nå avslører Dronning Elizabeths skandaløse forsøk på å få betalt regningene ved ærverdige Buckingham Palace.  

Fyrte for kråka? Fra et fond som staten hadde øremerket til skoler, sykehus og familier som levde på fattigdomsgrensen, søkte Dronningen om penger til strøm og gass for å få varmen opp i Buckingham Palace.

Representanter for Dronningen klaget i 2004 over at gass og strømregningene var blitt «uholdbare».

I løpet av bare ett år hadde de fordoblet seg. Summen var på over ti millioner kroner i året. Skattebetalerne i England betaler 380 millioner kroner for å holde liv i kongefamilien. Det var ikke nok til å holde varmen.  

Energidepartementet hadde fått bevilget 600 millioner kroner for å gi skoler, sykehus og de mest trengende økonomisk støtte ved behov.

Kalde føtter Oppsiktsvekkende nok var regjeringen først positive til Dronningens søknad, og ryddet vei for at hun kunne utnytte ordningen. Men så fikk regjeringens rådgivere kalde føtter.

I avslaget til Dronningen forklarte de diplomatisk at støtteordningen, var ment for folk med «lav inntekt». Videre i brevet står det at:

«Vi er også bekymret for eventuelle negative presseoppslag hvis slottet gis penger på bekostning av for eksempel et sykehus. Beklager at vi ikke kan være mer positive.»

Etter flere avsløringer om hemmelige avtaler mellom Kongehuset og regjeringen, krever det britiske folk nå større åpenhet rundt Dronningens økonomi.