Dronning Gro i WHO

GENHVE (Dagbladet): Kampen mot malaria skal redde livet for millioner av barn og sveise sammen Verdens Helseorganisasjon under doktor Gros ledelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Norges tidligere statsminister erklærte i går full krig mot malaria og gjorde det samtidig klart hvem som er sjefen. Talen var på forhånd sendt til lederne i de rike landene i G 8-klubben. Med slagordet «Slå malaria tilbake» slo Gro Harlem Brundtland (59) tre fluer i en smekk:

Hun viste handlekraft fra første time som WHOs nye generaldirektør, hun ga WHO en ny utfordring som kan gjenopprette organisasjonens prestisje, og hun sendte et klart signal til de mektigste nasjonene om at hun har tenkt å

drive målrettet helsepolitikk som de bør støtte.

Flørt

Gros tiltredelsestale i WHO i Genhve er blitt forberedt gjennom uker og måneder for å gi henne en best mulig start som generaldirektør.

Offensivt og konkret lanserte hun en målrettet politikk mot verdens helseproblemer, og ble flere ganger avbrutt av langvarig applaus.

Hun flørter også åpenlyst med Clinton, Kohl & co. for å sette helse på dagsordenen for internasjonal politikk. Gro er så kjent at hun kan gjøre det. Hun er bare ikke kjent nok til å danke ut Fidel Castro, ennå. Den internasjonale pressekonferansen var preget av at Fidel var kommet til byen.

3000 barn

- Jeg foreslår at vi går sammen om å slå tilbake malaria i verden. Mange spør «hvorfor malaria»? Svaret er enkelt: 3000 barn dør hver dag av malaria. Hvert år rammer sykdommen 500 millioner mennesker, sa Gro.

Hun vet at det per i dag ikke er mulig å utrydde malaria, men ser ikke bort fra at også det kan være mulig om 30 år.

Talen var en åpen invitasjon til verdens kvinner om å delta for fullt i verdens mest sentrale spørsmål.

Norges tidligere statsminister gjorde det også klart at hun vil satse helsemillionene i den fattige delen av verden.

- Dette er mitt budskap til kvinner med førsteklasses ekspertise; spesielt kvinner fra utvikingsland: Dette er en viktig jobb. Ta kontakt med oss.

På tronen

Det formelle og endelige valget til stillingen som generaldirektør i WHO var like triumfartet som seieren i januar. Bare sju av 180 nasjoner stemte mot henne. Hun ble bokstavelig talt kåret som helseverdenens første «dronning» og plassert på en troneliknende stol framme på podiet mens regionaldirektørene overøste henne med ros og velsignelser.

Gro ordnet bare skjørtekanten og lot fotografene fyre løs.

Så ble hun høytidelig tatt i ed, og underskrev på at hun aldri skulle ta ordre fra andre enn WHOs styre eller helseforsamling. Som om hun noen gang har tatt ordre fra noen som helst.

Så entret hun selv talerstolen, og fortalte hva hun vil gjøre når hun setter seg i direktørstolen 21. juli.

Forventninger

Gros satsing på kvinner, på den fattige verden, på målrettet helsepolitikk og reform av WHO ble møtt av applaus, og også denne gangen reiste salen seg til slutt i stånde applaus for verdensdoktor Gro.

- Forventningene er enorme, er det også litt skremmende?
- Jeg har i grunnen aldri vært lettskremt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer