Dronning koste seg på avlyst middag

VG kunne i helgen fortelle hvordan statsminister Anders Fogh Rasmussen og dronning Margrethe storkoste seg med EU-toppene under middag på Christiansborg slott. Middagen var avlyst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag skrev VGs reporter på EU-toppmøtet i København innlevende om festmiddagen på Christiansborg slott etter at EU-utvidelsen var i havn.

«På Christiansborg slott kunne den danske statsministeren sole seg i glansen av den største danske diplomatiske triumfen i moderne tid» (....) «En strålende opplagt dronning Margrethe bød de politiske lederne på champagne, hummer og kalvestek for å feire den historiske begivenheten.» står det i artikkelen, som er signert «herald.berg.severeid@vg.no».

Vi skal ikke henge oss opp i at «herald» forskutterer resultatet av ni folkeavstemninger (Kypros skal ikke ha) som må gjennomføres før utvidelsen er i havn.

Men det er på sin plass å bemerke at middagen aldri fant sted. Den ble avlyst fordi pengekrangelen mellom EU og Polen trakk ut i tid. Hummeren og champagnen ble i stedet fortært av 300 politifolk i fullt kamputstyr.

- Hvordan har da VG kjent til at statsministeren solte seg og dronninga var i bra form under middagen? spør Nationens journalist Thomas Vermes i et innlegg på «Normedia», et diskusjonsforum for journalister på nettet.

Et godt spørsmål. De fleste andre nyhetsmedier skrev nemlig at middagen var avlyst.

Nå er det ikke første gang VG har eksklusive nyheter fra storpolitikken. Daværende generalsekretær Andropov i det sovjetiske kommunistpartiet la på røret både en og to ganger på førstesiden i Norges største avis før han tilslutt gikk i grava. VG fikk altså rett til slutt. Svenskekongens gravferd på 70-tallet fikk også en forskuttert ekstrarunde i VGs spalter.

Vi kan jo heller ikke utelukke helt at EU-toppene vil samles til en bedre middag på Christiansborg når danskene på nytt får formannskapet i EU i 2010. Hvis Fogh Rasmussen da fortsatt har makta, og hummer og kalv fortsatt står på menyen og dronning Margrethe er like strålende opplagt som hun var i VGs spalter lørdag, ja da må vi slå fast at VGs framsynthet har vært formidabel.

I mellomtiden vil konklusjonen være at VGs «herald» tok en spansk en - og trakk taperloddet.

Journalister som har det travelt med å rekke dødlinje, enten det er i baren, i avisa, eller hvor nå det måtte haste slik, kan av og til falle for fristelsen å dundre inn noen linjer om noe de regner som bankers selv om det ikke har skjedd ennå.

Slik som NTB gjorde da kronprinsesse Mette-Marit besøkte Lillehammer filmskole i juni. Kl. 11.58 kunne telegrambyrået melde at hun tok seg tid til «gemyttlig prat ble det tid til i pausen, da kronprinsessen tok seg tid til å hilse på studentene». Besøket begynte kl. 14.30.

Alltid foran.

KOSTE SEG I VG: Det var ifølge VG en strålende opplagt dronning Margrethe som bød på hummer, champagne og kalv på den avlyste EU-middagen lørdag.<br>Foto: SCANPIX