<b>UTTALER SEG OM INNVANDRING:</b>&nbsp;Det er ikke første gang Dronning Margrethe uttaler seg om temaet. Bildet er fra 76-årsdagen, med prins Henrik.Foto: Marie Hald / NTB Scanpix
UTTALER SEG OM INNVANDRING: Det er ikke første gang Dronning Margrethe uttaler seg om temaet. Bildet er fra 76-årsdagen, med prins Henrik.Foto: Marie Hald / NTB ScanpixVis mer

Dronning Margrethe i ny bok: - Det er ikke en naturlov at man blir dansk av å bo i Danmark

Den danske dronningen har blitt mer kritisk til innvandring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dronning Margrethe av Danmark mener danskene må være flinkere til å fortelle om de verdier Danmark bygger på.

Det kommer fram i en intervjubok som utgis i disse dager, og som har fått navnet «De dybeste rødder – Dronningen fortæller om Danmark og danskerne».

Det er Berlingske som omtaler boka, som er formet som en samtale med journalist fra samme avis, Thomas Larsen.

- Trodde det ville gå av seg selv

I boka sier den danske dronningen at hun har fått et nytt syn på utviklingen, siden innvandring var nytt på 60-tallet.

- Vi trodde nok at den slags ting ville gå av seg selv. Hvis man gikk på gatene i København og drakk det kommunale vannet og tok den kommunale bussen, ble man dansk i løpet av kort tid. Det var så innlysende for oss, derfor trodde vi at det også ville bli sånn for dem som slo seg ned her, sier hun i boka, ifølge Berlingske.

- Det er ikke en naturlov at man blir dansk av å bo i Danmark. Det gjør man ikke nødvendigivs. Det skal skiftes litt av jorda i potten. Man må gjerne beholde sine røtter, men man skal sørge for at jorda er frisk, sier hun videre i boka.

Hun peker på utdanning som en viktig del, men sier hun selv ikke sitter med løsningene.

- Men vi skal finne ut av det, og jeg tror på en måte vi skal være glade for at vi har oppdaget at det er vanskelig. Dermed er det lettere å se problemene i øynene og gjøre noe fornuftig med dem, sier hun til Berlingske.

- Har fulgt folkesjelens bekymringer

Den danske dronningen har beveget seg i dette spørsmålet de siste tiåra.

- Dronning Margrethe har fulgt folkesjelens bekymringer og den skiftende konsensusen fra en overveiende tolerant og flyktningvennlig linje til en stadig mer bekymret posisjon, sier historiker og lektor ved Saxo-Instituttet på Københavns Universitet Sebastian Olden-Jørgensen til danske TV2.

Tidligere har dronning Margrethe både sagt i nyttårstalen i 2013 at Danmark må passe seg for ikke å bli et smålig land og at vi skal stille krav til innvandrere.

- Ja, vi skal ta dem imot, men vi skal også fortelle dem hva vi forventer. Det er vårt samfunn de kommer til, sa hun til Berlingske i april 2015.

Carl Eirik Grimstad, som er førsteamanuensis ved Norske Kreative Høyskole og har forsket på monarkiets politiske rolle, sa den gangen til Dagbladet at det er grunn til å være skeptisk til at medlemmer av kongehusene går dypt inn i politiske verdivalg.

- Problemet med slike uttalelser er at de kan brukes politisk - enten det er den ene eller den andre veien, sa han til Dagbladet.