Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dronning Margrethe oppfordret danskene til å ta vare på innvandrere

— Pass på så vi ikke blir et smålig land.

HOLDT TALE: Dronning Margrethe.
Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
HOLDT TALE: Dronning Margrethe. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dronning Margrethe advarte danskene mot å la Danmark bli et smålig land i sin nyttårstale. - Vi må ta vare på hverandre, sa hun.

I nyttårstalen oppfordret majesteten danskene til å komme hverandre mer i møte.

- Hvis det bare er den ene grenen som skal bøye seg, så risikerer den å knekke, sa dronningen og oppfordret også danskene til å ta vare på dem som har innvandret til landet.

- Forskjellene må ikke stå i veien for menneskene som bor i Danmark, sa dronningen og trakk paralleller tilbake til tiden da danske jøder måtte flykte i sikkerhet midt under nyttårsfeiringen for 70 år siden.

- Da viste det danske samfunnet sin styrke, da menn og kvinner fra alle samfunnslag - forskjellige som de var - spontant ga seg til å finne utveier, organisere fluktruter, sørge for mat og husly, uten tanke på sin egen sikkerhet.

- Danskene er også i dag forskjellige. Vi har ikke alle rot i den samme religion eller kultur, men like lite som for 70 år siden kan vi la forskjellene stå i veien for at vi hjelper våre naboer og landsmenn - menneske til menneske, sa dronningen.

Margrethe benyttet også tiden til å sende en varm tanke til dem som sliter med sykdom eller ensomhet. En annen formaning til danskene var ikke å la nærværet gå tapt i en travel hverdag.

- Vi glemmer å nyte den vakre dagen. Vinden og årstiden, sa dronningen.

(NTB)