NORSK KONGEHUS: Kong Haakon og dronning Maud ble Norges første egne monarker på flere hundre år i 1905. Kong Haakon var dansk, mens Maud var engelsk. Droningen var helt fram til sin død svært nært knyttet til Storbritannia. Foto: Scanpix
NORSK KONGEHUS: Kong Haakon og dronning Maud ble Norges første egne monarker på flere hundre år i 1905. Kong Haakon var dansk, mens Maud var engelsk. Droningen var helt fram til sin død svært nært knyttet til Storbritannia. Foto: ScanpixVis mer

Dronning Maud kan ha fått aktiv dødshjelp

I en ny bok åpnes det opp for at dronning Maud kan ha fått hjelp til å dø etter at hun fikk påvist kreft med spredning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM/OSLO (Dagbladet): Forfatter Tor Bomann-Larsen var i kveld gjest på Skavlan i Stockholm, der han pratet om sin nye kongebok «Æresordet», som kommer ut i morgen.

I boka forteller Bomann-Larsen historien til det norske kongehuset fra 1928 og avslutter med kong Haakon og regjeringens flukt 7. juni 1940 etter den tyske invasjonen.

Maud hadde kreft Et av temaene som kom opp i samtalen mellom Bomann-Larsen og Skavlan, var omstendighetene rundt droning Mauds død i 1938. Maud døde på et privat hospital i London kort tid etter å ha gjennomgått en operasjon i magen, der det ble oppdaget at hun hadde kreft med spredning.

Hun ble gitt kun få måneder å leve med utsikter til dårlig livskvalitet.

- Du går ganske langt i å antyde at dronning Maud ble hjulpet på dødsleiet?

- Jeg har ikke en veldig god beskrivelse av hvordan hun døde. Det spesielle ved dette er at den engelske livlegen som har ansvaret, var en erklært tilhenger av barnhjertighetsdrap. Han hadde gjennomført det på den engelske kongen, Mauds bror, bare tre år tidligere, sier Bomann-Larsen i intervjuet.

LIVLEGE: Lord Dawson var lege ved det britiske hoffet gjennom en årrekke. Det har tidligere vært kjent at han utførte et barmhjertighetsdrap på kong George V da han ga ham et overdose med morfin og kokain. I sin nye bok åpner Tor Bomann-Larsen for at Lord Dawson også utførte barmhjertighetsdrap på dronning Maud. Foto: National Portrait Gallery, London
LIVLEGE: Lord Dawson var lege ved det britiske hoffet gjennom en årrekke. Det har tidligere vært kjent at han utførte et barmhjertighetsdrap på kong George V da han ga ham et overdose med morfin og kokain. I sin nye bok åpner Tor Bomann-Larsen for at Lord Dawson også utførte barmhjertighetsdrap på dronning Maud. Foto: National Portrait Gallery, London Vis mer

Hennes bror, kong George V, ble gitt en overdose morfin og kokain, slik at han døde.

Da Dronning Maud døde 18. november 1938 ble det sendt ut en bulletin hvor det sto at «Hennes Majestet Dronningen av Norge døde plutselig og uten forutgående varsel av hjertelammelse kl. 02.25 i natt».

Kong Haakon «var dypt takknemlig for at Dronningen ved sin plutselige død var blitt befridd fra de store lidelser som nødvendigvis ville blitt resultatet dersom hun hadde fortsatt å leve». 

Bomann-Larsen sier videre i intervjuet at han spesielt går inn på legen Lord Dawsons holdninger til barmhjertighetsdrap.

- Jeg går inn på denne mannens holdninger. Nå er vi igjen i en annen tid der disse problemstillingene var annerledes. Jeg mener ikke at det er mye som tyder på barmhjertighetsdrap. Jeg mener at jeg må forklare legens holdninger og vise fram brevene. Det er ikke noe belegg for at dette har rammet Maud, hun kunne utmerket godt ha dødd etter hjertesvikt. Legen er meget tvetydig, sier Bomann-Larsen.

NY BOK Tor Bomann-Larsens nye bok kommer ut i morgen. Der forteller han historien om dronning Mauds bortgang i 1938 og det spennende samspillet mellom kong Haakon VII og kronprins Olav i årene før den andre verdenskrig brøt ut, samt dramaet da Tyskland invaderte Norge i 1940.
NY BOK Tor Bomann-Larsens nye bok kommer ut i morgen. Der forteller han historien om dronning Mauds bortgang i 1938 og det spennende samspillet mellom kong Haakon VII og kronprins Olav i årene før den andre verdenskrig brøt ut, samt dramaet da Tyskland invaderte Norge i 1940. Vis mer

I boka Æresordet avsløres et brev som Lord Dawson skrev til sin norske kollega, der det heter:

«Når De leser denne fremstillingen vil De være enig i at dronningens plutselige død var en lykkelig befrielse og sparte henne for disse siste smertefulle sykdomsstadiene som De og jeg bare er så altfor godt kjent med.»

Bomann-Larsen sier at holdningene til aktiv dødshjelp ble svært forandret etter andre verdenskrig og at dette var en annen tid.

Assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet Sven Gjeruld Gjeruldsen sier Slottet ikke ønsker å kommentere opplysningene i boka.

KONGEBIOGRAF: Forfatter Tor Bomann-Larsen har fått unik tilgang til det norske kongehusets arkiver, som blant annet inkluderer kong Haakon VIIs dagbok og notatblokk. Foto: Erlend Aas / Scanpix
KONGEBIOGRAF: Forfatter Tor Bomann-Larsen har fått unik tilgang til det norske kongehusets arkiver, som blant annet inkluderer kong Haakon VIIs dagbok og notatblokk. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer