Dronning Maud kan ha fått aktiv dødshjelp

I en ny bok åpnes det opp for at dronning Maud kan ha fått hjelp til å dø etter at hun fikk påvist kreft med spredning.

NORSK KONGEHUS: Kong Haakon og dronning Maud ble Norges første egne monarker på flere hundre år i 1905. Kong Haakon var dansk, mens Maud var engelsk. Droningen var helt fram til sin død svært nært knyttet til Storbritannia. Foto: Scanpix
NORSK KONGEHUS: Kong Haakon og dronning Maud ble Norges første egne monarker på flere hundre år i 1905. Kong Haakon var dansk, mens Maud var engelsk. Droningen var helt fram til sin død svært nært knyttet til Storbritannia. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STOCKHOLM/OSLO (Dagbladet): Forfatter Tor Bomann-Larsen var i kveld gjest på Skavlan i Stockholm, der han pratet om sin nye kongebok «Æresordet», som kommer ut i morgen.

I boka forteller Bomann-Larsen historien til det norske kongehuset fra 1928 og avslutter med kong Haakon og regjeringens flukt 7. juni 1940 etter den tyske invasjonen.

Maud hadde kreft Et av temaene som kom opp i samtalen mellom Bomann-Larsen og Skavlan, var omstendighetene rundt droning Mauds død i 1938. Maud døde på et privat hospital i London kort tid etter å ha gjennomgått en operasjon i magen, der det ble oppdaget at hun hadde kreft med spredning.

Hun ble gitt kun få måneder å leve med utsikter til dårlig livskvalitet.

- Du går ganske langt i å antyde at dronning Maud ble hjulpet på dødsleiet?

- Jeg har ikke en veldig god beskrivelse av hvordan hun døde. Det spesielle ved dette er at den engelske livlegen som har ansvaret, var en erklært tilhenger av barnhjertighetsdrap. Han hadde gjennomført det på den engelske kongen, Mauds bror, bare tre år tidligere, sier Bomann-Larsen i intervjuet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer