- Dronning Rania splitter Jordan

«Den egyptiske orkan vil komme til Jordan», heter det i et opprop fra Jordanske stammeledere.

REFSES: Dronning Rania av Jordan anklages for å bruke statlige midler til å fremme sitt eget image i utlandet. Foto: Alberto Pellaschiar/AP/Scanpix
REFSES: Dronning Rania av Jordan anklages for å bruke statlige midler til å fremme sitt eget image i utlandet. Foto: Alberto Pellaschiar/AP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mektige stammeledere i Jordan har kommet med et felles opprop mot Kong Abdullah II.

Stammelederne hevder styresmaktene er korrupte, og mener politiske reformer er presserende i landet.

I uttalelsen angriper de også kongens kone, Dronning Rania Al Abdullah. Hun anklages for korrupsjon og for å blande seg inn i regjeringens politikk.

Økt spenning Ifølge den Israelseke avisa Ha'arets, sammenligner de 36 konservative stammelederne, Dronning Rania med kona til Tunisias tidligere president Zine al Abidine Ben Ali og kona til Egypts president Hosni Mubarak.

Hun blir også anklaget for å bruke statlige midler til å fremme sitt eget image i utlandet.

Angrepet på Dronning Rania, som er av palestinsk opprinnelse, kan gjenspeile økte spenninger mellom jordanere og palestinere som bor i landet, skriver Jerusalem Post.

«Dronningen, og det maktsentrum hun omgir seg med splitter Jordan», heter det i brevet som er underskrevet av de 36 stammeledere.

Plyndret landet Stammelederne oppfordrer kongen til å kjempe mot korrupsjon og de som har "plyndret landet for offentlige midler."

Hundrevis av jordanere arrangerte sist fredag en protestmarsj, inspirert av opptøyene i Tunisia og Egypt.

DEMONSTRASJON: Opposisjonen i landet demonstrerte mot korrupsjon etter fredagsbønnen, i Amman i Jordan sist fredag. Foto: Reuters/Scanpix
DEMONSTRASJON: Opposisjonen i landet demonstrerte mot korrupsjon etter fredagsbønnen, i Amman i Jordan sist fredag. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Men Jordans største muslimske opposisjonsgruppe har uttalt at de ønsker å gi den nye statsministeren, som ble utnevnt av Kong Abdullah 1. Februar i år, mulighet til å gjennomføre lovede politiske reformer.

I brevet fra de 36 mektige stammelederne heter det at «Den tunisiske og egyptiske orkan vil komme til Jordan, før eller senere»,

Stammelederne sa at «folk uten frihet er et folk uten identitet, og et folk uten frihet og rettferdighet er et folk uten verdighet"

 «Hvis politiske reformer ikke er implementert snart, vil Jordan møte et folkelig opprør lik det Egypt og Tunisia har sett» heter det i uttalelsen fra de 36, ifølge Los Angeles Times.

KRITISERES: Kong Abdullah II av Jordan, og dronning Rania. Foto: Nasser Ayoub/AFP/Scanpix
KRITISERES: Kong Abdullah II av Jordan, og dronning Rania. Foto: Nasser Ayoub/AFP/Scanpix Vis mer