Dronning Ritt

En av Danmarks mest omstridte politikere, Ritt Bjerregaard (65), har begått en ny politisk bommert. Den er ikke den første.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun er den siste av «firerbanden», Anker Jørgensen, Svend Auken, Paul Nyrup Rasmussen, Mogens Lykketoft og Ritt Bjerregaard, som i tur og uorden sto i spissen for det danske sosialdemokratiske parti etter Jens Otto Krags forfyllede avgang på tidlig syttitall og fram til «Gucci-Helle» Thorning-Schmidt overtok i 2005. Deres tid kan beskrives som en serie intriger, maktkamper, kongemord og egotripper hinsides alle konstruerte såpeserier.

Som den eneste av de fire har Ritt Bjerregaard fortsatt betydelig makt som politisk topp-sjef i København, med den imposante stillingsbetegnelse overborgermester, en posisjon hun vant ved valget høsten 2005. I en formidabel og strømlinjeformet valgkamp skrev hun bl.a. en artikkel i avisa Information om Københavns skrikende mangel på boliger for folk med vanlige inntekter. Hun avsluttet med følgende setning: «Derfor har jeg bundet mig til at bygge 5000 boliger til 5000 kroner om måneden inden for fem år». De fleste oppfattet det som et løfte om å bygge 5000 boliger med en husleie på 5000 kroner måneden i løpet av fem år.

Men nå sier hun i et intervju i Berlingske Tidende for ei drøy uke siden at uttalelsen bare var en «hensiktserklæring» om et mål hun vil arbeide videre for å nå, men som ikke er innen rekkevidde i løpet av fem år. En rasende, men svak, opposisjon i Københavns rådhus beskylder henne for å ha kjøpt stemmer gjennom et løfte som ikke kan realiseres. Hun slår tilbake med velkjent stahet og mangel på ydmykhet. Dels fastholder hun at hun ikke har avgitt noe løfte, og dels skylder hun på andre. Ifølge en fersk meningsmåling sier 27 prosent av københavnerne som stemte Socialdemokraterne ved siste valg at det er «mindre sannsynlig» at de stemmer på samme parti neste gang på grunn av Bjerregaards boligsak. Selv akter hun å stille for en ny periode og hun er sikker på at mistilliten har lagt seg i god tid før neste valg om to år. Og her snakker en ekspert.

En av hennes mest berømte replikker er at det tar ca. et halvt år å reise seg igjen etter et politisk fall. Hun har opplevd flere enn de fleste, og reist seg igjen hver gang. Det første skjedde i 1973 da hun som 32-åring fikk sparken som undervisningsminister av Anker Jørgensen fordi hun hadde brukt 57|000 kroner på knapt 14 dagers overnattinger på Hotel Ritz i Paris. Ett år etter var hun tilbake i regjeringen som sosialminister. I 1991 fikk hun sparken av Svend Auken som gruppeleder i Folketinget fordi hun ikke ville flytte ut av en luksusleilighet hun etter folketingsreglementet ikke hadde krav på å bo i. Deretter var hun miljøkommisjonær i EU i fem år, hvor hun nektet å gi avkall på en feit ministerpensjon på toppen av kommissærlønna. I 1999 hentet Nyrup Rasmussen henne hjem og gjorde henne til fødevareminister. Og nå altså, overborgermester, med kurs for en ny periode som dronningen av København, i trygg forvissning om at dagens støy er glemt om to år.