Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dronning Silvia gransker farens nazifortid

Prøver å redde familiens ære etter at hun ble sammenliknet med jødemorderen Adolf Eichmann.

FAR OG DATTER: Det svenske hoffet har helt til nå avvist å kommentere Walther Sommerlaths nazifortid, med henvisning til at han ikke var medlem av kongefamilien. Her overrekker Sommerlath et bilde av sin brasilianske hjemby til datteren, dronning Silvia, under et Sverige-besøk i 1981. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX
FAR OG DATTER: Det svenske hoffet har helt til nå avvist å kommentere Walther Sommerlaths nazifortid, med henvisning til at han ikke var medlem av kongefamilien. Her overrekker Sommerlath et bilde av sin brasilianske hjemby til datteren, dronning Silvia, under et Sverige-besøk i 1981. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sveriges dronning Silvia vil selv granske faren Walther Sommerlaths nazifortid, skriver Expressen. Det er en kuvending fra den tyskfødte dronningen, som tidligere har sendt klagebrev til TV4, etter flere avslørende programmer om faren.

Ny linje Det svenske hoffet har hele tida avvist å kommentere Walther Sommerlaths nazifortid, med henvisning til at han ikke var medlem av kongefamilien. Nå legger altså hoffet opp til ei ny linje, og varsler at Silvia vil bidra til å få farens fortid på det rene.

- Dronningen har, sammen med familien Sommerlath, startet en bredere faktainnsamling for å få klarhet i hva som virkelig hendte for 70 år siden, sier hoffets talsmann Bertil Ternert.

I granskingen, som startet umiddelbart etter at det kontroversielle første «Kalla fakta»-programmet ble sendt i fjor høst, gjør dronningen bruk av sin familie og øvrige kontakter i Tyskland og Brasil. Grepet ses som et forsøk fra dronningen på å redde Sommerlath-familiens ære.

- Dronningen opplever at programmene har vært hardt og negativt vinklet, sier Ternert.

Tanken er at faktaene som er samlet inn, skal offentliggjøres - trolig en gang til høsten. Før den tid vil ikke Silvia kommentere saken.

«Arisering» I TV4s programserie kom det fram at Walther Sommerlaths metallvarefabrikk produserte viktig krigsmateriell for den tyske hæren under krigen. Fabrikken overtok han etter en tysk jøde i 1939, som ledd i «ariseringen» av jødiske virksomheter.

Ariseringen innebar at nazistene tvang jødene ut av det tyske næringslivet og overlot bedriftene til «ariere».

Walther Sommerlath (1901-1990) benektet hele tida at han hadde noen kobling til nazistene, men gransking viste at han gikk inn i nazistpartiet NSDAPs utenlandsavdeling allerede i 1934, da han jobbet i Brasil. Medlemskapet beholdt han helt til partiet ble forbudt etter krigen.

I det første «Kalla fakta»-programmet nedtoner dronningen farens rolle i Nazi-Tyskland:

KRIGSFORBRYTER: Adolf Eichmann i retten i Jerusalem i 1961. Eichmann var en av hovedmennene bak nazistenes folkemord på jødene under krigen, og ble dømt til døden og hengt året etter. Under rettssaken erklærte han seg ikke skyldig, med henvisning til at han bare fulgte ordre. Dronning Silvias unnskyldning av farens nazisympatier ble oppfattet som en ansvarsfraskrivelse på linje med Eichmanns. Foto: SCANPIX
KRIGSFORBRYTER: Adolf Eichmann i retten i Jerusalem i 1961. Eichmann var en av hovedmennene bak nazistenes folkemord på jødene under krigen, og ble dømt til døden og hengt året etter. Under rettssaken erklærte han seg ikke skyldig, med henvisning til at han bare fulgte ordre. Dronning Silvias unnskyldning av farens nazisympatier ble oppfattet som en ansvarsfraskrivelse på linje med Eichmanns. Foto: SCANPIX Vis mer

- Han var jo verken politisk aktiv eller soldat. Hvis man gjorde motstand, var man jo imot hele maskineriet.

Sammenliknet med Eichmann Etter programmet fikk Silvia hard medfart for uttalelsen. En tysk forlegger mente hun fraskrev faren for ansvar på samme måte som jødemorderen Adolf Eichmann gjorde under rettssaken mot ham i Israel på 60-tallet: å framholde at han bare fulgte ordre.

Silvia ble svært oppbrakt over «Kalla fakta»-programmet, og sendte et klagebrev til TV4-sjef Jan Scherman. I brevet uttrykker hun spesielt bestyrtelse over Eichmann-sammenlikningen.

- Silvia kan sin tyske historie, og Adolf Eichmann er 1900-tallets verste krigsforbryter, sier hofftalsmann Bertil Ternert.

Scherman på sin side uttrykte undring over at dronningen sendte ham et privat brev i anonym konvolutt - etter først å ha avvist å kommentere opplysningene i programmet.

- Det synes som om kongefamilien velger åpenhet når det er hyggelig for dem, men ikke når de blir gransket.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!