Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dronninga av det smale

"Å kalle en mann for et dyr er å smigre ham; han er en maskin, en gående dildo" Fra Valerie Solanas «SCUM (Selskapet for oppkutting av menn) manifesto» CANNES (Dagbladet): De kaller henne «Queen of the Indies», eller dronninga av det smale, uavhengige filmmarkedet på siden av de store Hollywood-studioene. Det siste året har hun gjort seks filmer, og en av dem heter «Jeg skjøt Andy Warhol». Den er i ferd med å bli en veritabel kultsuksess på amerikanske kinoer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Noen av rollene jeg spiller er faktisk helt normale, sier lille, blide Lili Taylor (29).

Hun spiller Valerie Solanas, den militante feministen som skjøt og nær drepte den moderne popkulturens ukronte konge, Andy Warhol, i juni 1968.

«Warhol-filmen», som den kalles, er blitt Cannes-festivalens store trekkplaster her i åpningsdagene, med fulle saler til alle forestillinger.

Desperat

- Men vi har valgt å fortelle historien om Solanas, siden ingen er kommet på det før, og hun var i ferd med å bli glemt, sier Taylor.

- Vi oppdaget at denne kvinnen som historien har betraktet som mer eller mindre gal, også var i besittelse av en stor porsjon humor.

Solanas, som døde av lungeemfysem på et herberge for uteliggere i San Francisco i 1989 er blitt stående som en av de sentrale figurene i den amerikanske kvinnebevegelsen.

Satire

- Hennes kvinnepolitiske manifest, som siden ble utgitt på forlaget Olympia Press, går blant annet inn for at alle menn skal drepes. Det ingen synes å ha oppfattet er at dette er satire. Solanas var kanskje litt gal, men hun var også veldig morsom, sier Taylor.

Drepe seksualiteten

- Jeg tror mordforsøket på Warhol sto for henne, kanskje ubevisst, som eneste vei ut av en umulig situasjon. Hun følte hun måtte drepe seksualiteten sin. Jeg tror hun var forelsket i Warhol da hun drepte ham.

Lili Taylor er på vei over i mer normale rollefag i de store Hollywood-filmene. Nylig avsluttet hun et samspill med Mel Gibson i Ron Howards «Ransome». Hvilken rolle spilte hun der?

- Kidnapper. Det var jeg som skulle drepe ungen ...