SKJULT: Gravkammeret til den kjente faraoen Tutankhamon er en av de best bevarte gravplassene fra oltidas Egypt. NIcholas Reeves mener den også skjuler flere hemmeligheter. Her blir graven inspisert i 2007. Foto: BEN CURTIS / REUTERS/ NTB SCANPIX
SKJULT: Gravkammeret til den kjente faraoen Tutankhamon er en av de best bevarte gravplassene fra oltidas Egypt. NIcholas Reeves mener den også skjuler flere hemmeligheter. Her blir graven inspisert i 2007. Foto: BEN CURTIS / REUTERS/ NTB SCANPIXVis mer

Dronningas gravplass har vært en hemmelighet i 3500 år. Nå mener egyptolog den kan ha ligget rett foran øynene på forskerne

Hevder den ligger gjemt bak en av Egypts mest kjente kongegraver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nefertiti var dronning i Egypt da riket i Nord-Afrika var på sitt aller mektigste omkring 1400 år før Kristus.

Hun var sjefskona til farao Ekhnaton og ga ham seks barn. Hun og mannen er kjent for å ha innført solguden Aton som eneste gud. Nefertiti skal ha vært ei svært mektig dronning, og det spekuleres i om hun styrte på lik linje med mannen sin.

Interessen rundt henne har vært enorm, men på tross av digre arkeologiske utgravninger har man aldri klart å finne verken hennes eller hennes barns mumier.

Det mener den britiske egyptologen ved universitetet i Arizona, Nicholas Reeves, han nå har gjort.

«Spøkelsesdører» Ryktene har over lang tid versert om Nefertiti. Alt fra hennes slående vakre utseende og maktutøvelse har med åra blitt mystifisert.

Egyptologer har også hevdet at Nefertiti er moren til den kjente, egyptiske faraoen Tutankhamon, som døde bare 19 år gammel i år 1424 f.Kr.

Nicholas Reeves er en av disse, og han mener hans nye funn forsterker teorien om at Nefertiti faktisk var Tutankhamons mor.

Han har analysert høyoppløselige skanninger av Tuthankamons grav i Kongenes dal - som er dalen der faraoene i det 18. til 20. dynasti ble gravlagt - og mener Reeves å ha funnet Nefirtitis grav.

Bildene av gravkammeret ble tatt av de Madrid-baserte restaureringsspesialistene i Factum Arte, og Reeves har visstnok funnet «spøkelset» av to hemmelige dører i gravkammeret.

Reeves mener bildene avslører spor av linjer under den malte overflaten som skjuler to skjulte dører. Den ene mener han gir tilgang til et uutforsket kammer som likner Tutankhamons kammer, og et kammer som ble satt opp før den unge faraoens død.

Det eldre kammeret mener han inneholder en uforstyrrede graven til gravkammerets opprinnelige eier, nemlig dronning Nefertiti.

Foran øynene på forskerne Tuthankamons gravkammer, som ble oppdaget i 1922, var det mest intakte faraokammeret forskerne hadde funnet. Over 2000 intakte objekter ble funnet og katalogisert, en oppgave som tok ni år, skriver BBC.

Hvis det skulle vise seg at den faktisk skjuler en hemmelig tunnel til Nefertitis mumie, vil dronninga ha ligget rett foran øynene på forskerne i lange tider.

Verken egyptiske myndigheter eller selskapet bak de høyoppløselig bildene, Factum Arte, har verifisert Reeves' funn. Det som blant annet har forbløffet forskerne før, er at Tuthankamons kammer er mindre enn mange av de andre faraoenes kammer.

Reeves mener grunnen til det kan være at kammeret egentlig ble bygget for å gravlegge ei dronning.

- Vil være fantastisk - Jeg har testet bevisene helt siden jeg oppdaget disse funnene på bildet i februar. Jo mer jeg så etter, jo mer informasjon fant jeg som tydet på at dette var noe ekte. Tar jeg feil, så tar jeg feil. Har jeg rett, vil verden bli et langt mer interessant sted - ikke minst for egyptologer, sier Reeves til BBC.

Egyptolog Joyce Tyldesley ved Universitetet i Manchester sier det trolig er et skritt for langt å konkludere dette ut fra bildene, men sier:

- Er det sant, vil det være helt fantastisk, sier hun.

Flere «oppdagelser» I 2003 gikk Joann Fletcher og kolleger høyt ut og hevdet de hadde funnet Nefertiti. Funnene ble presentert i en dokumentar sendt på Discovery Channel.

Hun mente funnet av en parykk styrket teorien om at det uidentifiserte mummien var den mystiske dronningskjønnheten.

Teorien ble imidlertid avfeid av egyptiske myndigheter, som konkluderte med at mummien var en 15 år gammel gutt.