«Dronningen av elfenben» er arrestert

Kineser tatt for å smugle minst 706 støttenner.

DRONNNING: Kineseren Young Feng Glan blir fulgt ut av rettsbygningen i Dar es Salam i Tanzania. Hun er siktet for å ha smuglet 1,9 tonn med elfenben. Foto: AP
DRONNNING: Kineseren Young Feng Glan blir fulgt ut av rettsbygningen i Dar es Salam i Tanzania. Hun er siktet for å ha smuglet 1,9 tonn med elfenben. Foto: APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En kinesisk kvinne kjent som «dronningen av elfenben» sitter nå bak lås og slå i Tanzania. Det melder CNN og en rekke andre medier.

Dermed har det afrikanske landet tatt et stort seg i retning av å få bukt med den omfattende handelen med elfenben. I Kina er det fortsatt et stort marked for «det hvite gullet», selv etter at det er godt etablert at elefanter er en truet art.

Kinesiske Yang Feng Glan skal ha vært en av de sentrale bakspillerne i den lukerative handelen og er nå siktet for å ha sendt minst 706 elfenben til hjemlandet. Støttennene er antatt å ha en verdi på rundt 22 millioner kroner.

Tanzaniansk påtalemyndighet mener å kunne bevise at Feng Lan etablerte en intrikat rute for smugling fra øst-Afrika til Kina. I følge amerikanske Elephant Action League, risikerer hun 20 til 30 år i fengsel.

- Her og der tar de småfisker. Endelig har de tatt en stor en, sier organisasjonens talskvinne Andrea Costa.

Nedslakting I flere århundrer har elefanter blitt jaktet på, hovedsakelig på grunn av deres flotte støttenner. Tradisjonelt ble de brukt til pianotangenter, pyntegjenstander og smykker. I Kina er elfenben også mye brukt til spisepinner, og Kina er nå det desidert største markedet for elfenben.

TRUET: I følge National Geographic er det nå bare en halv million elefanter igjen i Afrika. Foto. Scanpix
TRUET: I følge National Geographic er det nå bare en halv million elefanter igjen i Afrika. Foto. Scanpix Vis mer

Det er de kraftige støttennene til å forsvare seg med, som har blitt en trussel for elefantenes egen eksistens. I forrige århundre var det i følge National Gegraphic 26 millioner elefanter i Afrika. Nå er tallet redusert til en halv million.

Tanzania mistet 85 000 elefanter mellom 2009 og 2014.

- En nedslakting av slike dimensjoner kunne ikke funnet sted uten medvirkning fra høyprofilerte og korrupte personer og offentlige tjenestemenn, sier Elephant Action League i en uttalelse.

Visepresident Den velstående Feng Glan er opprinnelig fra Beijing. Hun var en av de første i Kina som studerte Swahili, det dominerende språket i øst-Afrika.

Hun ble sendt til Tanzania i 1975 som tolk da Kina begynte å bygge jernbane der. Hun er nå involvert i flere kinesiske selskaper som opererer i regionen og er en del av den kinesiske sosieteten i Tanzania.

Hun er visepresident i det kinesisk-tanzanianske handelskammeret og eier blant annet restauranten som går for å være den største kinesiske restauranten i Dar es Salam.

I følge påtalemyndighetene skal hun minst ha smuglet elfenben siden 2006 og hun skal ha stått i ledtog med mange av de ledende krypskytterne i regionen. Flere av disse og flere mellommenn er også arrestert.
En kilde involvert i etterforskingen sier til CNN at Feng Glan var under overvåking en periode før hun ble tatt. Da politiet forsøkte å stoppe henne prøvde hun først å stikke av i bil, men ble raskt innhentet.