Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dronningen av Jordan i het YouTube-debatt

Dronning Rania (37) av Jordan har satt i gang en debatt om Vestens stereotype bilder av den arabiske verden på nettstedet YouTube. Den skal vare til 12. august i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jordans dronning gjør som Barack Obama og Hillary Clinton: Hun bruker videonettstedet YouTube som utgangspunkt for en debatt hun brenner for. Dronningen har lagt ut et videoklipp på ett minutt og 46 minutter hvor hun ber folk sende inn sitt syn på den arabiske verden og Midtøsten. «Send meg dine stereotypier», som er tittelen, hadde etter to dager nesten 150 000 seere og over 500 kommentarer.

Den vakre dronning sitter barhodet, sminket og såkalt vestlig kledd. Svarene har ikke latt vente på seg. Ei heller fra muslimer som bekrefter stereotypiene dronningen vil til livs. En som kaller seg Don Tareq skriver: Du, din skamløse kvinne, burde først og fremst bli muslim og bruke hijab. Jordan er et land uten ære. Hvis det hadde (ære) ville det aldri akseptert en dronning som deg.

Han får svar fra en annen debattant: Tareq, jeg aksepterer ikke svaret ditt. For det første burde du be det jordanske folket om unnskyldning for at du skriver at Jordan er et land uten ære. Personlig vil jeg ikke tilgi deg. En annen ting er at hvis du vil si din mening må du gjøre det på en sivilisert og respektfull måte.

De fleste kommentarene viser begeistring for dronningens initiativ.

Fordommer

- Jeg er blitt forbauset over noen av spørsmålene jeg har fått om den arabiske verden og Midtøsten. Hater alle arabere amerikanere? Kan arabiske kvinner arbeide? Finnes det YouTube’ere i Jordan? Hvis det folk flest vet om den arabiske verden og arabiske mennesker er gjennom tv-serier som «24» og hovedpersoner som Jack Bauer, tror jeg de kommer til å bli overrasket, sier dronningen som vil plukke de vestlige stereotypier om arabere fra hverandre gjennom en flere måneder lang nettdebatt.

- I en verden hvor det er så lett å komme i kontakt med hverandre har vi fremdeles lite kontakt. Det finnes en verden der ute som er full av underverker og som vi ikke klarer å sette pris på fordi vi har så mange stereotypier, sier dronningen som bevisst har valgt YouTube som plattform for å få en global debatt.

Ufiltrert verden

Fram til landets nasjonale ungdomsdag, 12. august, vil hun ta imot spørsmål og ber folk være åpne om sitt syn uansett fordommer. Målet er å bli kvitt misforståelser, presentere ufiltrert det hun kaller den virkelige arabiske verden og få folk til å se mangfoldet og ikke bare en gjeng terrorister og kvinneundertrykkere.

- Jeg vil at dere skal bli kjent med noen av stedene og ansiktene og den rike kulturen i den delen av verden som jeg kaller mitt hjem, sier den digitale dronningen som ved årtusenskiftet lanserte IT-satsing i landets skoleverk.

- Dette er en invitasjon til en dialog som er spennende, men skal jeg være djevelens advokat kan man også tolke det som en måte å vise et liberalt ansikt utad, mens det strammes til innad i Jordan, sier forfatter og forsker ved Universitetet i Oslo, Elisabeth Eide.

Ifølge pressebyrået AFP viste en undersøkelse fra Senter for strategiske studer ved Universitetet i Jordan at 78 prosent av Jordans innbyggere er engstelige for å kritisere regjering og kongehuset. Det New York-baserte Human Rights Watch har også offentliggjort rapporter som mener den jordanske regjeringen har strammet inn ytringsfriheten i landet.

Uansett har dronning Rania satt i gang en global nettdebatt som ikke lar seg stoppe av jordanske restriksjoner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media