«Dronningen av krigshisserne»

Hillary Clinton i åpen krig med presidentkandidat Tulsi Gabbard.

PÅ KRIGSSTIEN: Hillary Clinton langer ut mot presidentkandidat Tulsi Gabbard, og får svar på tiltale. Foto: Don Emmert / AFP / NTB scanpix
PÅ KRIGSSTIEN: Hillary Clinton langer ut mot presidentkandidat Tulsi Gabbard, og får svar på tiltale. Foto: Don Emmert / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Valgkampen foran presidentvalget neste år er for lengst i gang, og på den demokratiske siden kjemper kandidatene om retten til å utfordre sittende president Donald Trump.

En av dem er kongressrepresentant Tulsi Gabbard fra Hawaii. Hun har nå havnet i en heftig ordkrig med ingen ringere enn tidligere førstedame, utenriksminister og presidentkandidat, Hillary Clinton.

- Hun er russernes favoritt

For i podkasten til Barack Obamas tidligere valgkampsjef David Plouffes, langer Clinton ut mot en rekke topp-politikere.

Clinton antyder blant annet at Tulsi Gabbard kunne finne på å stille som uavhengig kandidat under neste års valg, med støtte fra Russland.

- Jeg kommer ikke med noen spådommer, men jeg tror de har øynene på en som nå er med i det demokratiske primærvalget, og at de groomer henne, sånn at hun skal stille som kandidat for et tredje parti. Hun er russernes favoritt. De har en haug av nettsteder og boter og andre måter de støtter henne på, så langt, sa Clinton, ifølge Washington Post

Nå nevnte riktignok ikke Clinton navnet til Gabbard, men av de fem kvinnene som stiller i det demokratiske primærvalget, er hun den eneste om har blitt anklaget for å ha en i overkant jovial tone med russerne.

CNN spurte også Clintons talsperson Nick Merrill om det var Gabbard Clinton siktet til. Da svarte han:

- Hvis Matrosjka-dokka passer.

Det er en klar referanse til de tradisjonelle, hule russiske dokkene, som kan deles i to og inni hver dukke er det en mindre, liknende dukke. Men Merrill ga seg ikke med det, han fortsatte.

- Dette er ingen sprø påstand. Hvis den russiske propagandamaskinen, både deres statlige media og deres boter og trolloperasjoner, støtter en kandidat som er på linje med deres interesser, så er det bare en realitet, ikke spekulasjoner.

«Legemliggjøringen av korrupsjon»

Det falt ikke i god jord hos Gabbard, som gikk til frontalangrep på Clinton på Twitter.

«Strålende! Takk, Hillary Clinton. Du, dronningen av krigshisserne, legemliggjøringen av korrupsjon, personifiseringen av råten som har plaget det demokratiske partiet i langt tid, har endelig dukket fram bak gardina», skriver Gabbard, og fortsetter:

«Fra den dagen jeg offentliggjorde mitt kandidatur, har det vært en samordnet kampanje for å ødelegge omdømmet mitt. Vi lurte på hvem som sto bak, og hvorfor. Nå vet vi - det var deg hele tida, gjennom dine representanter og mektige allierte i media og krigsmaskineriet, som er redd for trusselen jeg utgjør».

Gabbard oppfordrer så Clinton til å stille i primærvalget igjen.

«Ikke vær feig og gjem deg bak dine representanter».

Påstandene om at 38 år gamle Gabbard skal være en Russland er stor fan av, er ikke noe Clinton har kommet på helt selv.

- Forkastelig

I februar viste en analyse gjennomført av NBC at russiske nyhetssider og kontoer i sosiale medier knyttet til Kreml, fremmet Gabbards kandidatur i tiden før hun annonserte at hun ville stille i valget.

Så seint som denne uka skrev New York Times at aktiviteten fremdeles er pågående. Demokrater har omtalt Gabbard som en «russisk ressurs», noe hun selv overhodet ikke setter pris på.

- For bare to dager siden skrev New York Times en artikkel som sa at jeg er en russisk ressurs og en Assad-apologet og alt mulig annet dritt. Og denne morgenen sa en CNN-kommentator på riksdekkende TV at jeg er en russisk ressurs. Fullstendig forkastelig, sa Gabbard under en debatt tirsdag.

STILLER IKKE: Tidligere utenriksminister, senator, presidentkandidat og førstedame i USA, Hillary Clinton, stiller ikke til presidentvalget i 2020. - Jeg stiller ikke, men jeg kommer til å fortsette å jobbe, snakke og stå opp for det jeg tror på, sier Clinton til News 12 Westchester. Video: AP / CNN. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Kongressrepresentanten fra Hawaii har også fått mye kritikk for sine uttalelser om Syrias diktator Bashar al-Assad.

Hun har blant annet sagt at han «ikke er en fiende av USA» og har ikke ønsket å svare om hun ønsker å se på ham som en krigsforbryter.

Motviljen hun har til å fordømme Assad, stammer fra da hun selv tjenestegjorde under Irak-krigen, ifølge henne selv.

- Jeg tjenestegjorde under krigen i Irak - en krig som var basert på løgner, og en krig som ble igangsatt uten bevis. Det amerikanske folket ble lurt. Så som soldat, som amerikaner, som et medlem av Kongressen, er det min plikt og mitt ansvar å utvise skepsis hver gang noen forsøker å utsette våre folk for fare, eller bruker militæret vårt til å gå inn og starte en ny krig, sa Gabbard i mars, ifølge Politico.

Hun har vært en tydelig motstander av amerikansk intervensjon i Midtøsten.

Sliter på meningsmålinger

Når det gjelder Clintons påstander om muligheten for at Gabbard stiller som uavhengig/for et tredje parti, så har hun kategorisk avvist dette selv.

- Det vil jeg ikke. Jeg har utelukket det, sa hun under et intervju med CNN i august.

Hun var for øvrig nestleder i Det demokratiske partiet fram til 2016, da hun trakk seg for å støtte Bernie Sanders som demokratenes presidentkandidat.

Han stilte som kjent mot Hillary Clinton.

Når det gjelder Tulsi Gabbard så ser det ut som hun skal slite med å bli demokratenes presidentkandidat neste høst. Den siste tida har meningsmålingene stort sett gitt henne i overkant av 1 prosent oppslutning, ifølge Real Clear Politics.

Joe Biden, Elizabeth Warren og Bernie Sanders er de som ligger best an, et drøyt år før presidentvalget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer