Dronningen danset i Soweto

SOWETO (NTB): Dronning Sonja lot seg ikke be to ganger, men kastet seg inn i den sør-afrikanske dansen under besøket på en barneskole i Soweto i dag. Kongen var mer tilbakeholden, men fulgte smilende den fargerike forsamlingen som sang og danset til hans ære.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag er skolefri også i Sør-Afrika, men ungene ved Winnie Ngwekazi barneskole i Soweto utenfor Johannesburg troppet mannsterke opp for å vise fram skolen sin til de kongelige gjestene fra Norge.

En del av 2. klassingene på skolen var svært nysgjerrige på hvordan kongen og dronningen hadde det i Norge. Og høflighet er tydelig et emne på skolen, alle spørsmål ble høflig innledet med: Your Majesty.

Det første ungene ville vite var om vi sparket fotball i Norge. Kongen kunne leende fortelle at det gjør vi, og at vi skulle til VM i Frankrike til sommeren.

Så ville de vite om det var snø i Norge nå, om vi hadde fjell, hva slags dyr som lever så langt nord, om det var skoler der og om kongeparet hadde noen barn.

Og kong Harald og dronning Sonja svarte smilende på alle spørsmål.

Mønsterskole

Skolen kongeparet besøkte i dag er en mønsterskole. Slik er det ikke over alt i Soweto. Skolesystemet er generelt dårlig, med mangelfullt utdannede lærere.

I 1991 ble The Open Learning Systems Education Trust (OLSET) opprettet. Den private stiftelsen har som hovedmålsetting å forbedre engelskundervisningen i grunnskolen, men særlig vekt på barna på landsbygda og i de såkalte 'townships'. Undervisningen foregår gjennom radio eller ved bruk av kassetter og skriftlig støttemateriell.

Kongeparet fikk overvære en time i 2. klasse på skolen, og det er ingen tvil om de sjarmerende småtassene hadde lært leksene sine godt.

Norske myndigheter har støttet OLSET siden 1995 og har nylig forlenget avtalen fram til 1999. Det norske bidraget beløper seg totalt til 14,6 millioner kroner. Den andre store bidragsyteren til OLSET er USA. Programmet er faglig godkjent av Unesco.

Piggtyråd

Kongelig besøk i Soweto er en sjelden foreteelse. For få år siden var det en umulighet. I dag regnes området som rimelig trygt, også for hvite, selv om sykehuset i byen, som er det største på den sørlige halvkule, fortsatt behandler skremmende mange skuddskader. Kriminaliteten er fortsatt høy i området. Til og med barneskolen som kongeparet besøkte, er omgitt av piggtrådgjerde.

Mellom tre og fire millioner mennesker bor i Soweto, trengt sammen på et område som bare er 20 ganger 20 km stort. Her har Nelson Mandela hus, det samme har hans tidligere kone Winnie. Presidentens første hus i Soweto er i dag museum. Også biskop Desmond Tutu bor i Soweto når han oppholder seg i Johannesburg.

<B>DANSET:</B> Dronning Sonja kastet seg inn i den afrikanske dansen under et besøk på en barneskole i Soweto i Sør-Afrika.