Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dronningen godkjente ny, dansk regjering

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt leder nytt lag.

FORNØYD:  I slutten av forrige uke ble det klart at Socialistisk Folkeparti (SF) gikk ut av regjeringen på grunn av salg av det statlige selskapet Dong. I dag var statsminister Helle Thorning-Schmidt hos den danske dronningen og fikk godkjent sin nye regjering. Den består av fire nye navn og en rekke omrokkeringer av ministerposter. Foto: Keld Navntoft/Afp/Scanpix
FORNØYD: I slutten av forrige uke ble det klart at Socialistisk Folkeparti (SF) gikk ut av regjeringen på grunn av salg av det statlige selskapet Dong. I dag var statsminister Helle Thorning-Schmidt hos den danske dronningen og fikk godkjent sin nye regjering. Den består av fire nye navn og en rekke omrokkeringer av ministerposter. Foto: Keld Navntoft/Afp/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi synes at vi har funnet en god kombinasjon av ministre fra begge partier. Dette er et svært sterkt lag, sa Thorning-Schmidt på vei til slottet.

Den nye regjeringskabalen måtte legges etter at Socialistisk Folkeparti (SF) gikk ut av regjeringen torsdag. Partiet trakk seg etter en uenighet om salget av deler av Dong Energy til den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs.

I formiddag stilte Thorning-Schmidt på Amalienborg med ny regjeringskabal med fire nye navn: Mogens Jensen (S), Magnus Heunicke (S), Kirsten Brosbøl (S) og Sofie Carsten Nielsen (R). I tillegg gjorde statsministeren rokeringer i sju andre ministerposter.

Ønsker stabilitet Det er bare 53 dager siden sist Thorning-Schmidt måtte besøke dronningen for å presentere nye ministre. På spørsmål om dette blir hennes siste endring, svarer hun følgende:

- Det håper jeg jo hver gang, fordi jeg hver gang mener jeg har funnet det beste laget. Det mener jeg også denne gangen. Men det er klart at det er annerledes denne gangen, fordi SF gikk ut av regjeringen.

- Dette er en ny regjering. Det kan man merke på oss alle. Det er en sterk ny energi, sier Thorning-Schmidt.

- Holder kursen Finansminister Bjarne Corydon (S) ønsker ikke å svare på spørsmålet om hvorvidt Radikale Venstre, uten SF som motvekt, vil dreie regjeringen mot høyre.

- Vi holder kursen, og den går framover. Det blir den politikken Socialdemokratene og Radikale Venstre ønsker, sa Corydon på vei inn til Statsministerens kontor mandag morgen.

Ifølge visestatsminister Margrethe Vestager skal ikke den nye regjeringen utarbeide en ny regjeringsplattform. Plattformen «Et Danmark som står sammen,» som SF var med på å utarbeide etter valget i 2011, vil dermed ligger til grunn for regjeringens politikk.

SF tilbake I en meningsmåling Voxmeter utførte for Ritzau fra mandag til fredag forrige uke, får SF en oppslutning på 3,1 prosent. Det er en tilbakegang fra 4,4 prosent på tilsvarende meningsmåling i januar.

Socialdemokratene går tilbake fra 21,1 prosent til 19,9 prosent i meningsmålingen, mens Radikale Venstre går fram 3 prosentpoeng til 8,9 prosent.
(NTB)

Hele Norges coronakart