Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dronningen har bare én million pund igjen i krisefondet

Det britiske kongehusets pengebruk får slakt samtidig som palassene forfaller.

IKKE BARE GULL OG GLITTER: Med perlekjede, perleøredobber og 3D-briller ser Dronning Elizabeth på sin julehilsen til det britiske folk lille julaften. Alt er imidlertid ikke gull og glitter for det britiske kongehuset, som må tjene mer penger. Foto: REUTERS/John Stillwell/Pool
IKKE BARE GULL OG GLITTER: Med perlekjede, perleøredobber og 3D-briller ser Dronning Elizabeth på sin julehilsen til det britiske folk lille julaften. Alt er imidlertid ikke gull og glitter for det britiske kongehuset, som må tjene mer penger. Foto: REUTERS/John Stillwell/Pool Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Livet som monark er ikke bare gull og glitter for Dronning Elizabeth II av Storbritannia. En rapport fra en komité i Underhuset slår fast at kongehuset i Storbritannia er nødt til å stramme inn økonomien og kutte i utgiftene. Samtidig må slottet tjene mer penger på turisme.

Den økonomiske situasjonen for monarkiet har nemlig endret seg drastisk de siste åra. I 2001 hadde dronningens krisefond over 350 millioner kroner.

I dag er beløpet nede i historisk lave én million pund, ganske nøyaktig ti millioner norske kroner.

Slott i forfall Rapporten tar for seg lønningsutgifter til kongehusets stab, reiseutgifter for kongehuset og øvrig pengebruk.

Kongehuset budsjetterte med - og ble tildelt - drøyt 310 millioner kroner fra 1. april 2012 til 31. mars i 2013, men brukte nesten 340 millioner kroner.

Da måtte kongehuset bruke av «sparepengene». Det har ført til av krisefondet nå har en historisk lav verdi på én million pund (ti millioner kroner).

I 2001 var fondet verdt 350 millioner kroner. Før 1. april 2012, var det på 33 millioner kroner (3,3 millioner pund).

Og mens det britiske kongehuset bruker opp de fleste av sparepengene, forfaller stadig flere av de kongelige eiendommene, skriver The Telegraph.

Buckingham Palace og Windsor Castle er blant de kongelige palassene som har et akutt behov for rehabilitering. Ansatte ved de kongelige eiendommene må stå med vannbøtter inne i slottene når det regner for å beskytte kunst og dyrebare antikviteter, skriver avisa.

De svært gamle varmvannstankene i Buckingham Palace har også ført til reperasjonsutgifter på over sju millioner norske kroner.

Det er også brukt betydelige summer på å fjerne asbest fra gulvet i Buckingham Palace, skriver Wall Street Journal.

Samtidig konstaterer komiteen at det trengs enda mer vedlikehold på slottet.

Økonomistyringen slaktes Leder i komiteen, Margaret Hodge, sa under dagens framleggelse av rapporten at de økonomiske ansvarlige i kongehuset må ta affære. Samtidig mener komiteen at det britiske Finansdepartementet også må følge med på hva kongehuset foretar seg økonomisk.

- Finansdepartementet har en plikt til å involvere seg og etterse kongehusets planlegging og økonomisk styring, noe de ikke har klart, sier Hodge.

Komiteen peker også på at en rekke offentlige britiske institusjoner har klart å kutte ned på utgiftene de siste årene, noe slottet ikke har klart. Slotten har også beholdt mesteparten av arbeidsstokken.

- Staben må få kontroll over hvordan de har tenkt å ta igjen vedlikeholdet. De har ikke engang medregnet reparasjonskostnadene for å få eiendommen i akseptabel tilstand, og Finansdepertament har heller ikke bedt om å få disse kostnadene estimert. Nok en gang har Finansdepartementet et ansvar for å følge tilsyn, sier Hodge, ifølge The Guardian.

- Verken staben eller Finansdepartementer har gjort det som kreves overfor dronningen, sier hun.

MÅ BLI KOMMERSIELL: Komiteen slår fast at kongehuset må ha et mer kommersielt økonomisk styre, og et mål om å tjene penger. Som et middel foreslår de større utnyttele av potensialet for turisme forbundet med kongefamilien og Buckingham Palace. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth
MÅ BLI KOMMERSIELL: Komiteen slår fast at kongehuset må ha et mer kommersielt økonomisk styre, og et mål om å tjene penger. Som et middel foreslår de større utnyttele av potensialet for turisme forbundet med kongefamilien og Buckingham Palace. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth Vis mer
Hele Norges coronakart