Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dronningen innesperret i kongepalasset i ett år

Kongen av Swaziland skal ha sperret inne sin ene dronning etter at hun ble tatt i seng med justisministeren.

INNESPERRET: Dronning Nothando Dube (23) av Swaziland skal ha blitt holdt innesperret i kongepalasset i et år etter en utroskapssak med justisministeren i landet. Her er et bilde av dronningen i fangenskap. Foto: Privat
INNESPERRET: Dronning Nothando Dube (23) av Swaziland skal ha blitt holdt innesperret i kongepalasset i et år etter en utroskapssak med justisministeren i landet. Her er et bilde av dronningen i fangenskap. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CAPE TOWN (Dagbladet): Det var en enorm skandale i det lille landet Swaziland for nøyaktig ett år siden da sørafrikansk presse avslørte historien om hvordan dronning Inkhosikati LaDube, eller bare Nothando Dube (23), ble funnet til sengs med justisminister Ndumiso Mamba.

De to ble tatt på senga på luksushotellet Royal Villas Hotel utenfor hovedstaden Mbabane.

Dronningen skal ha kommet seg ut for å møte justisministeren ved å kle seg i militæruniform, før hun snek seg ut til en ventende bil. På hotellet, som eies av hennes mann kong Mswati, ventet ministeren. Men kongens hær ante at noe galt var i gjære, og i juli i fjor stormet de hotellrommet. Justisministeren forsto noe var galt og forsøkte å gjemme seg i sengebunnen, men ble oppdaget.

Innesperret Etter at utroskapsskandalen ble kjent, har dronningen blitt holdt innesperret i det kongelige palasset av sin mann - kongen. Hun får verken treffe slekt eller venner, og treffer heller ikke kongen, som hun har tre barn sammen med. Det yngste er 21 måneder gammelt.

Dube traff kong Mswati i et bursdagselskap for et av hans mange barn. Hun ble en del av kongens hoff som 16-åring. Sju år seinere vil hun bare bort derfra. To andre dronninger flyktet for seks år siden, men siden har sikkerheten blitt skjerpet. Den forrige kongen av Swaziland hadde 70 koner og 210 barn.

- Ingen har ønsket å høre min versjon siden det hendte. Jeg har ikke engang fått snakke med mannen jeg er gift med, sier dronningen til den sørafrikanske avisa Mail & Guardian.

Bilder fra fangenskap Dube har sendt ut to bilder fra fangenskapet, som Dagbladet har fått tilgang til. Personer i kretsen rundt dronningen sier de ønsker å snakke med media, men at det er for farlig.

- Det er som et fengsel her, og når jeg har forsøkt å komme meg ut, har vaktene slått og sparket meg. Jeg har ingen framtid med ham, sier kvinnen, som ønsker å søke asyl i Sør-Afrika.

- Jeg vil ta mine barn og stikke av gårde, men det går ikke fordi det er kongens barn.

Benekter Kongehusets talsperson benekter overfor Mail & Guardian  at dronningen holdes fanget eller har blitt mishandlet.

KONGEN BEFALER: Kong Mswati den tredje skal ikke ha likt at kona skal ha stått i med justisministeren. Han skal ha låst henne inne i sitt palass og mishandlet henne. Hva som har skjedd med justisministeren, er det ingen som vet, men han er borte. Foto: AFP/JINTY JACKSON/SCANPIX
KONGEN BEFALER: Kong Mswati den tredje skal ikke ha likt at kona skal ha stått i med justisministeren. Han skal ha låst henne inne i sitt palass og mishandlet henne. Hva som har skjedd med justisministeren, er det ingen som vet, men han er borte. Foto: AFP/JINTY JACKSON/SCANPIX Vis mer

Skjebnen til justisministeren er usikker. Han ble avsatt med grunnen:

- Anklager som har sirkulert både i landet og utlandet.

I blogger spekuleres det på om han har blitt henrettet i det stille.

TATT PÅ SENGA: Justisminister Ndumiso Mamba forsøkte å gjemme seg inne i senga på hotellrommet, men ble avslørt av tjenestemennene som stormet hotellrommet. Foto: Privat
TATT PÅ SENGA: Justisminister Ndumiso Mamba forsøkte å gjemme seg inne i senga på hotellrommet, men ble avslørt av tjenestemennene som stormet hotellrommet. Foto: Privat Vis mer