Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dronningen møtt av demonstranter

Dronningen kom ikke med beklagelse, men hyllet forholdet mellom Irland og Storbritannia.

 DEMONSTRERTE:  Det hadde møtt opp en gruppe demonstranter også utenfor Dublin Castle da dronningen ankom, men det skal ikke ha oppstått store problemer. Foto: (AP Photo/Colm O'Reilly)
DEMONSTRERTE: Det hadde møtt opp en gruppe demonstranter også utenfor Dublin Castle da dronningen ankom, men det skal ikke ha oppstått store problemer. Foto: (AP Photo/Colm O'Reilly) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dronning Elizabeth er for tiden på statsbesøk i Irland, som den første britiske monarken siden 1911. Aldri tidligere har en britisk monark besøkt landet mens det var en republikk.

Den første dagen ble preget av demonstrasjoner mot besøket, og etter å ha sett på - ikke smakt - Guiness i den irske hovedstaden onsdag, skulle dronningen i kveld holde sin eneste tale under besøket.

Det var knyttet spenning til om dronningen ville si unnskyld for måten Irland er blitt behandlet på i fortida, men det skjedde som ventet ikke.

- Vi er gode venner og likeverdige partnere. Når jeg taler her i Dublin Castle er det umulig å ikke tenke på fortida. Så mye av dette besøket minner oss om vår komplekse historie, sa dronningen.

- I løpet av vår historie har våre øyer opplevd mer enn deres andel av turbulens og tap. Vi kan aldri glemme de som har dødd eller blitt såret, ei heller deres familier. Jeg sender mine varmeste tanker og sympati til alle som har lidd under vår problemfylte historie, sa dronningen.

- Gir håp til fredsforkjempere Den britiske monarken erkjente at «vi alle kan se ting vi skulle ønske hadde skjedd annerledes eller ikke skjedd», men valgte å heller fokusere på hvor langt forholdet mellom de landene har kommet.

- Det som en gang bare var håp for framtida, er nå blitt virkelighet, sa dronningen og applauderte arbeidet til alle som har vært involvert i fredsprosessen.

- Det gir håp til andre fredsforkjempere rundt om i verden om at freden vil seire gjennom hardt arbeid, sa hun.

Dronningen viste også til de mange irske og britiske familiene som har slekt på hver side av havet som skiller øyene.

- Disse familiene minner oss om at vi har mye å gjøre sammen for å bygge et samfunn for alle våre barnebarn, et samfunn våre besteforeldre bare kunne drømme om. Så vi feirer godviljen og forståelsen som har gjort forholdet mer harmonisk, nært som gode naboer alltid skal være, sa hun.

Ble lagt i bakken Da hun ankom Dublin Castle, ble dronningen imidlertid igjen møtt av demonstranter. Sky News og BBC melder at politiet i byen arbeider for å holde demonstrantene under kontroll, og unna dronningen.

 POLITIOPPBUD:  Politiet hadde møtt mannsterkt opp for å kvele eventuelle opptøyer i forbindelse med det rojale besøket. Foto: (AP Photo/Colm O'Reilly)
POLITIOPPBUD: Politiet hadde møtt mannsterkt opp for å kvele eventuelle opptøyer i forbindelse med det rojale besøket. Foto: (AP Photo/Colm O'Reilly) Vis mer

Flere demonstranter skal blant annet ha skutt fyrverkeri i været for å prøve å få en reaksjon fra politiet, ifølge Skys livedekning.

Utenfor Dublin Castle hadde en liten gruppe demonstranter samlet seg, og enkelte ble lagt i bakken og arrestert.

Tidligere onsdag hadde dronningen blant annet besøkt Guiness-bryggeriet, der hun takket nei til en smaksprøve, samt Croke Park-stadionet der 14 mennesker ble drept av britiske styrker for 91 år siden. Dronningen la også ned en krans som æret Irlands ofre for krig.

Under seremonien i Dublin Castle deltok blant annet den britiske statsministeren David Cameron. Dronningens tale ble holdt i et rom som blant annet dronning Victoria en gang i tiden brukte som spisesal.

- Sterkt forhold Statsminister Cameron mener besøket beviser at forholdet mellom den irske republikken og Storbritannia «trolig aldri har vært sterkere».

- Bildene vi så på TV-en i går kveld som viste besøket hennes høyhet gjennomførte for å lege sårene fra fortida, men også for å se en veldig lys framtid for våre to land, er bemerkelsesverdige, sier Cameron.

 LAGT I BAKKEN:  En demonstrant blir lagt i bakken og pågrepet utenfor Dublin Castle like før dronningen skulle komme. Foto:  (AP Photo/PA, Niall Carson)
LAGT I BAKKEN: En demonstrant blir lagt i bakken og pågrepet utenfor Dublin Castle like før dronningen skulle komme. Foto: (AP Photo/PA, Niall Carson) Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media