Dronningen savner gavene

Dronning Sonja sier til Dagbladet at hun savner gavene som nå blir stilt ut i Bergen, men kongeparet er svært fornøyd med utstillingen.

ORIGINALT: - Dette var utrolig morsomt, originalt og fint utstilt, sier dronning Sonja. Kongeparet var selv tilstede da Gavebordet ble offisielt åpnet i Permanenten i Bergen i dag. Kulturminister Anniken Huitfeldt holdt åpningstalen. 

Foto:Tor Erik H. Mathiesen
ORIGINALT: - Dette var utrolig morsomt, originalt og fint utstilt, sier dronning Sonja. Kongeparet var selv tilstede da Gavebordet ble offisielt åpnet i Permanenten i Bergen i dag. Kulturminister Anniken Huitfeldt holdt åpningstalen. Foto:Tor Erik H. MathiesenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Det er folkegavene til kong Haakon og dronning Maud fra 1905 og 1906 som blir stilt ut i Permamenten på Vestlandske kunstindustrimuseum. Nå er det en gave fra regjeringen til kong Harald og dronning Sonja i anledning deres 75 årsjubiléum.

Etter en stor suksess med omlag 30 000 besøkende i Oslo fortsetter Nasjonalmuséet for kunst, arkitektur og design å overrekke den neste jubileumsgaven.

- Utrolig morsomt - Dette var utrolig morsomt, originalt og fint utstilt. Gavene er gitt et helt nytt liv med denne utstillingen. Nå ser vi også hvilke tanker som fulgte med gavene fra England, Nederland og flere andre land, sier dronning Sonja til Dagbladet.

Hun vandret interessert gjennom hele utstillingen sammen med kong Harald. I tillegg så de på den store og vakre sølvskatten som er gitt av Christen Sveaas til Vestlandske kunstindistrimuséum.

Gavebordet, som utstillingen i Bergen heter, ble offisielt åpnet i dag av kulturminister Anniken Huitfeldt. Hun minnet gjestene om at det var mange kvinner fra hele landet som ga gaver til kong Haakon og dronning Maud i 1905 og 1906.

- Entusiasme - Bergenserne samlet inn penger, men ble aldri enige om hvilken gave de skulle kjøpe til kongeparet den gangen. De innsamlede midlene ble istedet satt på bok, og kom til gode 20 år seinere da bergenserne ville lokke kongeparet til slottet på Gamlehaugen, fortalte statsråden.

- Jeg tror kvinnene som ga gavene for mer enn 100 år siden ville ha blitt begeistret over hvilken entusiasme dronningen har vist for gavene nå i vår tid, sa Anniken Huitfeldt.

Slottet i Oslo stod nesten tomt etter unionsoppløsningen i 1905, men begeistringen for det nyvalgte kongeparet var stor.
Massive bordoppsatser i sølv, staselige lysestaker og kandelabere, dessertbestikk og storslåtte malerier av berømte kunstnere, er noen av de mange slottsskattene som når stilles ut i Permanenten.

Savner gjenstander Under Festspillene i Bergen bor kongeparet på slottet på Gamlehaugen. Dronning Sonja sier at det gamle skrivebordet etter Christian Michelsen står nesten tomt der i dag. Årsaken er at flere vakre sølvgjenstander står utstilt i Permanenten.

- Jo, jeg må innrømme at jeg savner noen av gjenstandene som vi bruker på slottet i Oslo. De blir mest brukt vinterstid når vi får statsbesøk. Det er også blitt litt tomt på Gamlehaugen, men alt står veldig fint utstilt her, sier dronning Sonja til Dagbladet.

ÅPNING: Gavebordet ble offisielt åpnet med kongeparet tilstede i Bergen i dag.

Foto:Tor Erik H. Mathiesen
ÅPNING: Gavebordet ble offisielt åpnet med kongeparet tilstede i Bergen i dag. Foto:Tor Erik H. Mathiesen Vis mer