Donald Trump på besøk i Storbritannia

Dronningens diskré Trump-stikk

Dronning Elizabeth gjorde USAs president Donald Trump oppmerksom på at de felles institusjonene - som FN og NATO - må stå sterkt.

DISKRET STIKK: Dronning Elizabeth minnet president Donald Trump på at de felles institusjonene må stå sterkt. Foto: Dominic Lipinski / POOL / AFP
DISKRET STIKK: Dronning Elizabeth minnet president Donald Trump på at de felles institusjonene må stå sterkt. Foto: Dominic Lipinski / POOL / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

USAs president Donald Trump (72) er i disse dager på et statsbesøk i Storbritannia. Der ble det holdt en gallamiddag mandag kveld.

Der skal dronning Elizabeth (93) ha kommet med et aldri så lite stikk i retning den amerikanske presidenten, skriver Business Insider.

- Nå som vi går de nye utfordringene i det 21-århundret i møte, kommer jubileet til D-dagen til å minne oss på alt landene våre har oppnådd sammen. Etter de felles ofrene under andre verdenskrig, har Storbritannia og USA jobbet med andre allierte for å sikre at grusomhetene som oppstår med konflikt aldri skal gjentas, sa dronningen.

Og la til:

- Verden har endret seg, men vi må alltid tenke over det opprinnelige formålet: Nasjoner som jobber sammen for å holde på det som ble en tøff kamp for fred. Vi ser mot framtida, så er jeg sikker på at våre felles interesser kommer til å fortsette å holde oss sammen.

HÅR: På søndag dro Donald Trump på et uannonsert besøk på en gudstjeneste i Virginia. Grunnen til at bildene fra gudstjenesten vekker oppsikt er at Trumps hårfrisyre fremstår helt annerledes enn man har sett ham tidligere. Vis mer

Et stikk

Ifølge Business Insider er dette et klart stikk mot en Donald Trump som tidvis har kommet med utspill som potensielt kan skade det gode forholdet mellom nasjonene. Mandag morgen kalte han blant annet London-borgermester Sadiq Khan for en «rein, skjær taper» som har gjort en «forferdelig jobb».

I tillegg har Trump ved flere anledninger kritisert sine allierte i NATO og FN.

Professor ved institutt for språk og litteratur ved NTNU, Kristian Steinnes, oppfatter også dronningens uttalelser som et stikk mot Trump.

- Ja, det gjør jeg. Det hun sier er at de felles internasjonale institusjonene er veldig viktige. Her står hun veldig klart på verdiene Trump tydelig er imot, sier Steinnes til Dagbladet.

BYR OPP TIL DANS: President Donald Trump la torsdag ut en manipulert video av Joe Biden med klar referanse til en av anklagene som har kommet mot tidligere visepresident Joe Biden. Video/redigering: @JoeBiden/Twitter / Fredrik N. Filtvedt / Dagbladet. Vis mer

Godt forhold

Han sier at forholdet mellom Storbritannia og USA tradisjonelt har vært - og fortsatt er - godt.

- Problemet er den nåværende presidenten. Han er utfordringen, sier Steinnes.

Som nevnt er ikke Trump beskjeden for å komme med kritikk mot viktige institusjoner som NATO og FN, og bryr seg i stor grad om nasjonale interesser.

- Trump har mindre tro på samarbeid og mer tro på de ulike relasjoner. For et stort land som USA er det bra med fokus på nasjonale interesser, men det skaper utrygghet for en rekke andre nasjoner, sier Steinnes.

Da Trump var i London sist, ble han møtt med store demonstrasjoner og en gigantisk ballong formet som Trump som en skrikende baby. Allerede før ankomst ble Trump møtt med et stikk fra britene.

Ifølge Independent har en tenåring brukt hele helgen på å lage en beskjed som presidenten muligens kunne se fra Air Force One. Med gressklipperen har han, i sin egen hage i Essex, skrevet «Oi, Trump». Rett ved siden av har han formet en gigantisk penis.

Bakgrunnen for kraftsalven mot London-borgermester Khan er at sistnevnte mente Storbritannia ikke burde gi Trump et statsbesøk.

KASTET MOT PRESIDENTEN: Under et årlig møte med National Rifle Association of America (NRA), ble president Trump tilsynelatende forsøkt angrepet. Video: CNN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer