Dronningmoren er død

Dronningmoren er død, 101 år gammel. Dronning Elisabeth satt selv ved siden av sengen da moren døde. Dronningmoren døde mens hun sov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dronningmoren døde fredelig i Royal Lodge på Windsor, ifølge Buckingham Palace. Hun sov da døden inntraff.

Satt ved senga

Dronning Elisabeth og flere andre medlemmer av kongefamilien satt ved dronningmorens side da hun døde, ifølge engelske aviser.

Dronningmoren har nylig hatt en infeksjon i brystet, og leger ble tilkalt da tilstanden hennes ble dårligere.

Dronning Elisabeth har mistet to av sine aller nærmeste i løpet av kort tid: Det er mindre enn to måneder siden dronningmorens yngste datter, prinsesse Margaret, sovnet inn på King Edward VII hospital i London. Prinsesse Margaret ble 71 år gammel.

- Dronningen har, med den største sorg, bedt om at følgende offentliggjøres øyeblikkelig: Hennes elskede mor døde fredelig mens hun sov i ettermiddag i Royal Lodge, Windsor, sa en talsmann i kveld.

Dronningmoren, som opprinnelig het Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon, har vært blant de mest populære medlemmene av den skandaleombruste engelske kongefamilien. Hun var en av de få som ble omtalt med varme av avdøde prinsesse Diana.

Den engelske avisa The Sun omtaler henne som hele nasjonens bestemor.

Ble dronning mot sin vilje

Dronningmoren var en nær venn av kong Olav frem til hans død i 1991. Hun var gift med kong Olavs fetter, Bertie, eller Albert. Prins Albert og Elisabeth giftet seg i 1923. Albert var nest-eldste sønn av dronning Mary og kong George V. Men i 1936 abdiserte storebroren, kong Edward, på grunn av sin kjærlighet til den skilte kvinnen Wallis Simpson.

Elisabeth og Albert ble konge og dronning av det engelske imperiet mot sin vilje.

Albert, som ble kong George VI, døde allerede i 1952. Elisabeht tilga aldri Wallis Simpson for å ha frarøvet England en konge - og for samtidig ha tvunget ektemannen hennes inn i en rolle som til slutt tok livet av ham.

Resten av sitt liv levde hun alene. Til sammen var hun enke i 50 år.

UVANLIG FAMILIE:</B> Kong George VI, prinsesse Elisabeth som nå er engelsk dronning, Elisabeth dronningmoren og prinsesse Margaret på et familiebilde fra 1937.
BEGGE DØDE: Bildet viser Elisabeth, mor til dronning Elisabeth II, sammen med datteren prinsesse Margaret. Nå er begge døde.
MOTVILLIG:</B> Livet ble snudd på hodet for Elisabeth og ektemannen Albert da de ble kong George og dronning Elisabeth i 1936.