- LITE TROVERDIG. Dronnings Silvia og kongehusets utredning av Walther Sommerlaths nazi-fortid får mye kritikk i kveldens «Kalla fakta». Her er hun sammen med kong Carl Gustav i Monaco. Foto Lars Eivind Bones
- LITE TROVERDIG. Dronnings Silvia og kongehusets utredning av Walther Sommerlaths nazi-fortid får mye kritikk i kveldens «Kalla fakta». Her er hun sammen med kong Carl Gustav i Monaco. Foto Lars Eivind BonesVis mer

- Dronnings Silvias granskning om faren er lite troverdig

Svenske TV4 slår hardt tilbake mot dronningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svenske TV4 helte bensin på bålet i striden mellom kanalen og dronning Silvia da de i kveldens «Kalla fakta» argumenterte for at dronningens egen granskning av sin fars nazi-fortid rett og slett ikke er troverdig.

- Vi har snakket med noen av verdens ledende forskere på tysk-jødisk innvandring til Brasil på 1930-tallet, ariseringsprosessen, og nazistenes utenlandsparti i Brasil. Vi kan på punkt etter punkt avsløre at den ikke er troverdig, sier Johan Åsard, redaksjonssjef for «Kalla fakta» til Aftonbladet.

Walther Sommerlaths nazi-fortid er noe det svenske kongehuset lenge har valgt å ikke kommentere. Etter at «Kalla fakta» for et drøyt år siden avslørte at Sommerlath meldte seg inn i det tyske nazistpariet allerede da han levde i eksil i Brasil, valgte imidlertid Silvia å bryte tausheten og selv etterforske farens fortid.

I programserien kom det også frem at Sommerlaths metallvarefabrikk, som han overtok etter en tysk jøde i 1939, produserte viktig krigsmateriell for den tyske hæren under 2. verdenskrig.

- Bør evaluere utredningen - Dronningen påstår i sin utredning at Sommerlath hjalp en jødisk ingeniør å fly til Brasil ved å gi ham mark. Men vi kan i vårt program bevise at dette er en helt ubegrunnet konklusjon, sier Åsard, som nå mener kongehuset bør evaluere sin egen utredning på nytt.

- Alle har et ansvar for historieskrivingen. Til og med dronningen. Ikke minst med tanke på ofrene for nazismen. Jeg synes også at i kritikken vi har fått fra dronningen og andre så er det synd på Silvia og Sommerlath. Men det er oppsiktsvekkende at de virkelige ofrene, nemlig jødene, nesten ikke nevnes i det hele tatt.

Dronningen sendte først selv flere brev til kanalen hvor hun forklarte at hun følte seg støtt og ikke kjente seg igjen i kanalens fremstilling av faren. Det er den tidligere riksarkiveren Erik Norberg som på oppdrag for dronningen har gjort en ny granskning.

Tolker fakta annerledes Norbergs utredning fikk mye kritikk i kevldens program, men han sier selv at det ikke vil ha noen innvirkning på de fakta som nå er publisert. Det svenske kongehuset ønsker heller ikke å kommentere de nye opplysningene som kom frem i kveldens program.

- Når det gjelder Erik Norberg og hans kvalifikasjoner så er han en av de fremste på dette området. Han har fått all informasjon som har vært tilgjengelig i denne sammenhengen. Dronningen og hennes familie har levert fra seg alt de kunne finne, så det er fakta Erik Norberg presenterer. Så er det jo tolkningen av fakta, som vi oppfatter at TV4 gjør annerledes enn det Erik Norberg gjør. Utover det har vi ingen kommentarer, sier Bertil Ternert, hoffets informasjonssjef til Aftonbladet.

Sommerlath, som døde i 1990, benektet selv enhver tilknytning til nazistene, men skal ha vært medlem av nazistpartiet fra 1934 til det ble forbudt etter krigen.

GRANSKET PAPPA: Silvia sammen med pappa Walther Sommerlath i Brasil. Dronning Silvia valgte selv å granske sin fars nazi-fortid etter at svenske TV4 viste en dokumentarserie om hans fortid. Foto: Svenska Kungahuset / SCANPIX
GRANSKET PAPPA: Silvia sammen med pappa Walther Sommerlath i Brasil. Dronning Silvia valgte selv å granske sin fars nazi-fortid etter at svenske TV4 viste en dokumentarserie om hans fortid. Foto: Svenska Kungahuset / SCANPIX Vis mer