- Dropp amerikanske kampfly nå

For dårlig for Norge, mener forsvarsekspert John Berg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forsvarsdepartementet har tradisjon for å levere mer overfladiske dokumenter enn i noe sammenlignbart land, og Stortinget har tradisjon for ikke å stille innsiktsfulle spørsmål.

Ved behandlingen før jul av neste MoU (Memorandum of Understanding) i kampflysaken, der vi skal forplikte oss til nye, store årlige utbetalinger og en "utgangsbot" på kanskje 5 milliarder kroner hvis vi ombestemmer oss, bør behandlingen få et presisjonsnivå vi aldri har sett maken til. Internasjonalt foreligger nemlig et faglig fundert faktagrunnlag som bør bli vårt beslutningsgrunnlag.

USAs konsept 

Amerikanske JSF (Joint Strike Fighter) er konstruert for avgrensede roller innenfor USAs globale luftmilitære konsept. Andre flytyper skal ivareta de andre rollene. JSF er et strike fly for taktiske operasjoner mot bakkemål, tett knyttet til USAs måte å føre krig på.

Det blir derfor misvisende når det pekes på at JSF skal erstatte blant annet F-16. Det er noen av F-16s roller innen det amerikanske konseptet som skal erstattes, ikke F-16s fulle rollespekter i det norske luftforsvarskonseptet. F-16 har et vesentlig bredere rollepotensiale enn det JSF vil få.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer