Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dropp dopet

I en serie setter Dagbladet søkelys på internasjonal narkohandel. Norske brukere er små brikker i et globalt spill om dop, krig, menneskehandel og miljø-ødeleggelse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De neste ukene vil Dagbladet dokumentere at det norske narkotikamiljøet uvilkårlig blir et lite ledd i en komplisert, internasjonal kjede av organisert kriminalitet.

Våre reportere og fotografer har laget reportasjer fra Europa, Asia og Latin-Amerika, fra land der omsetning av dop er blitt noe helt annet enn et misbruksproblem. Den globale narkotikaindustrien er en milliardforretning som særlig truer verdens fattigste land, ikke først og fremst våre vestlige velstandssamfunn.

Narkopenger finansierer borgerkriger og våpensalg, og har nære forbindelser til menneskehandel og miljøødeleggelser i den tredje verden. Vi starter i dag med reportasjer fra Polen, som er en av hovedleverandørene av syntetisk narkotika til Norge. Piller, pulver og kjemi er nøkkelordene for framtidas rusmidler.

Vi skal også dokumentere hvordan republikkene i det tidligere Jugoslavia kjemper en håpløs kamp mot en ny fiende - heroin - og hvordan narkopenger holder liv i Afghanistans borgerkrig og Pakistans voldelige konflikter. Vi skal skrive om hvordan barn i Thailand lider under heroinproblemet. I Colombias krigsherjede kokainøkonomi og i Bolivia ødelegger narkotikaproduksjonen også regnskogene.

Våre reportasjer starter parallelt med at FNs utviklingsprogram UNDP starter en opplysningskampanje om narkotika i et globalt perspektiv. UNDP har vært en av våre døråpnere i de landene vi har besøkt. I mars blir reportasjene samlet i et særtrykk av Dagbladet.