Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dropp fornavn når du søker jobb

I alle fall om du er kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det lønner seg for kvinner å droppe fornavnet i en jobbsøknad.

Når arbeidsgiver ikke vet noe om kjønn, har menn og kvinner nemlig like stor sjansen for å bli innkalt til intervju. Der kjønn er oppgitt, og kvalifikasjoner ellers like, får mennene forrangen.

Det viser en undersøkelse gjennnomført blant 8000 jobbsøkende gjennom A-etat i Sverige. Det er Universitetet i Uppsala som står bak undersøkelsen.

Øyeåpner 

- En øyeåpner, sier Bjørg Åse Sørensen, professor ved Arbeidsforskningsinstituttet, om forskningen.

- Også studier internasjonalt viser at det å skjule kjønnsidentitet kan lønne seg i flere sammenhenger. Skriver man for eksempel P. Olsen istedetfor Petra Olsen i en eksamensbesvarelse, vil det være en tendens mot at man taper på det, forklarer Sørensen til Dagbladet.no.

I undersøkelsen fra Sverige droppet 922 av de jobbsøkende å oppgi fornavnet sitt.

- I disse tilfellene der arbeidsgiveren ikke visste noe om kjønn, bare om jobbsøkers bakgrunn, hadde kvinner like stor mulighet som mennene til å bli kontaktet av arbeidsgiver. Det innebærer at kvinner faktisk tjener på å skjule sin identitet når de søker jobb via Sökandebanken (det samme som A-etat i Norge, journ. anm.), sier Jonas Lagerström, arbeidslivsforsker ved Universitetet i Uppsala, til Aftonbladet.

Bjørg Åse Sørensen er mer usikker på om man bør skjule fornavnet sitt i en søknad:

- Generelt vil jeg si at man bør være åpen om hvem man er i jobbsammenheng. Men det finnes selvsagt situasjoner der målet helliger midlet, særlig i forhold til graviditet.

- Skuffende

- Hva tror du er grunnen til at menn blir foretrukket?

- Undersøkelser har vist at en ubevisst velger noen som er formbar utifra det en kjenner hos seg selv. Det betyr at kvinner velger kvinner, og menn velger menn. Siden menn har flest lederposisjoner, velges flest menn, og maktstrukturene i arbeidslivet reproduseres. Når en ikke vet noe om kjønn, vil en lettere bli bedømt utifra sine meritter, sier Sørensen.

Arbeidslivsforsker Øystein Gullvåg Holter tror årsaken kan være at menn tradisjonelt blir sett som forsørgere.

- Det betyr at arbeidsgiver tror de får mer igjen for å ansette en mann. En tenker seg for eksempel at menn vil jobbe overtid fordi han er nødt til å forsørge familien.

Den svenske undersøkelsen viser at der kjønnene er like godt kvalifiserte, vil menn likevel ha en femtedel større sjanse enn kvinner for å bli kontaktet. Det synes Holter er skuffende.

- Dette bekrefter vel bare at arbeidslivet er tregt og kjønnskonservativt.

FORTSATT FORSKJELLER: Ny forskning viser at jobbsøkere som ikke oppgir kjønnsidentitet har større sjanse for å bli innkalt til intervju.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling