Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dropp forslaget!

- Dropp forslaget om ekstra feriedager til småbarnsforeldre. Nestlederen i Stortingets sosialkomité og tidligere Ap-statsråd, Gunhild Øyangen, ber Ap's sentralstyre se bort fra dette alternativet til kontantstøtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reaksjonene i Ap-ledelsen og i Ap's stortingsgruppe tyder nå på at forslaget vil bli begravet før det kommer fra utredningsgruppa i bearbeidet form.

Forslaget har også vakt sterke reaksjoner på grunnplanet, bekrefter Øyangen.

- Nå må det politiske Norge ta inn over seg hvilken situasjon vi har i helsevesenet og omsorgssektoren. Vi må ikke glemme at vi har satt eldre og helse først! Jeg tror forslaget om mer ferie til friske mennesker må komme som en provokasjon på alle våre tillitsvalgte i kommuner og fylkeskommuner, sier Øyangen. Hun presiserer at reaksjonene mot regjeringens kontantstøtte er enda sterkere. Men ekstra feriedager for småbarnsforeldre er ikke et forslag i rett tid.

- Jeg er dypt uenig i å bruke så mye penger på friske mennesker, når vi har så store oppgaver foran oss i helsesektoren. Spesielt når situasjonen på arbeidsmarkedet er så presset som nå.
- Det er regjeringen som har utløst hele debatten. Ekstra feriedager er ett av flere forslag fra vår tenkegruppe om hvordan pengene kan brukes alternativt. Men forslaget er mer egnet til å vise hvor vanvittig forslaget om kontantstøtte er, mener Øyangen.

Trekker folk ut

Begge forslagene er ifølge Øyangen egnet til å trekke folk ut av arbeid, i en tid hvor behovet for arbeidskraft er skrikende i helsevesenet og eldreomsorgen. Tatt i betraktning at mange kvinner i disse sektorene arbeider deltid, anslår Øyangen at det er behov for 25 000 nye arbeidstakere.

- Det er beregnet at eldrereformen i løpet av fire år krever 12 000 nye årsverk. Samtidig sliter sykehusene med å få nok arbeidskraft til sine oppgaver. I tillegg skal tilbudet innen psykiatrien og kreftbehandlingen utbygges.

På disse områdene er det stort behov for kvinnelig arbeidskraft, som nå blir fristet av kontantstøtte og alternative forslag, sier Øyangen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!