Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dropp influensa-vaksinen

Over 300 000 nordmenn vil i løpet av vinteren ha fått vaksine mot årets influensa. Men nå advarer Folkehelsa mot overdreven vaksinering. Tar du en influensarunde, kan du nemlig slippe unna i de neste fem årene. Har du latt deg vaksinere mot årets influensavirus? I så fall må du belage deg på å ta vaksinesprøyter hvert eneste år fremover dersom du vil unngå sykdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du blant dem som gir blaffen i vaksineringen og heller tåler en influensarunde? Ja, da kan du trøste deg med at du trolig slipper unna rennende nese og hodepine de neste fire-fem årene.

Norsk Institutt for Folkehelse og Norsk Medisinaldepot har i høst sendt ut over 300 000 doser influensavaksine mot årets epidemi. Trolig blir hver eneste dose brukt.

Mellom 50 000 og 120 000 nordmenn blir i løpet av tre vinterenmåneder så syke av «influensaliknende sykdommer» at de oppsøker lege. Antallet er bare toppen av isfjellet.

Risikogruppene

- Det er grunn til å advare mot overdreven vaksinering. Det er bare de grupper som er ekstra utsatte risikogrupper som behøver vaksinering. Andre har mer nytte av å bygge opp eget immunforsvar, sier overlege Liv Birkeland Flugsrud ved Folkehelsa til Dagbladet.

De som sliter seg gjennom influensaen, oppnår en såkalt kryssbeskyttelse mot et bredere spekter av virus. Vaksinen er mye smalere og dekker bare årets virus. Derfor må disse personene ta ny vaksine hvert år, sier Flugsrud.

- Hvem er i den såkalte risikogruppen?

- Folk med astma og andre lungesykdommer, personer over 65 år samt andre mennesker som er i en slik situasjon at et influensautbrudd vil være svært ubeleilig. Det kan være foran eksamen, reise eller andre begivenheter.

Andre bør droppe vaksinen, mener Flugsrud.

Kommer til jul?

Det finnes tre store influensavirusvarianter, som er blitt oppkalt etter hvor de ble oppdaget. Den mest hissige i år heter A-Wukan. De to andre heter A-Singapore og B-Beijing.

- De befinner seg nå i Sør-Europa. Det er til nå oppdaget bare ett Wukan-utbrudd i Norden (Sverige). Spredningen går tregere enn antatt. Kanskje får vi trøkket rundt juletider, sier Flugsrud.

- Hvor lang tid i forveien må vaksinen tas?

- Minst en uke, gjerne to-tre dersom det er mulig.

- Kan ikke alle nordmenn få vaksine. Så slipper vi slike influensautbrudd midt oppe i jula?

- Helt urealistisk. Det er ingen som reflekterer over et slikt vaksineprogram. Det er helt unøvendig, avslutter Liv Birkeland Flugsrud.