Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dropp nye automater

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre av fire nordmenn tror de nye spilleautomatene vil føre til mer spilleavhengighet, viser spørreundersøkelsen Visendi Analyse har utført 1 200 personer over 18 år har svart. Bekymringen er

omvendt proporsjonal med realitetene: De med høy inntekt og utdanning er mest bekymret. De med lav inntekt og utdanning spiller mest.

Etter at de gamle, aggressive spilleautomatene ble fjernet i sommer har antallet spilleavhengige som ber om behandlingshjelp, stupt. Mange

familier puster lettet ut og betaler gjeld. Inntil 70 000 nordmenn har slitt med spilleproblemer. At spilleavhengighet fører til personlig økonomisk havari, familiekriser, psykiske problemer og selvmordsforsøk er dokumentert utover enhver tvil.

Kulturminister Trond Giske fikk spillemonopol godkjent av EFTA, før han påtvang alle norske kommuner såkalte «snille» spilleautomater, også kalt «giskomater». Innen sommeren har Norsk

Tipping de nye terminaler som det nå så nøytralt heter, på plass. Når Norsk Tipping og Giske

bedyrer at den nye generasjonen automater ikke

vil føre til spilleavhengighet, er argumentasjonen både hul og gjennomsiktig. Automatene skal skaffe store inntekter til mektige organisasjoner, men skal likevel være så dørgende kjedelige at ingen blir hekta.

Ennå har vi ikke se noen gå i fakkeltog for

spilleautomater. Giskes helhjertede innsats

for spilleautomater og overkjøringen av lokaldemokratiet har vi derimot ferskt i minne. Svært mange ordførere skrev under et opprop mot Giskes automatpolitikk, men ble stoppet med et kompromiss på Aps landsmøte. Spilleinntektene er som Dagbladet før har påpekt, en moderne form for fattigdomsskatt. At sosialdemokrater og ideelle organisasjoner fortsetter å sko seg på de spilleavhengige er for oss en gåte. Giske hadde mulighet til å gjøre det eneste riktige: Å forby gevinstautomatene for å stoppe de sosiale ulykkene bandittene skaper.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media