Dropp SALTET for hjertets skyld

Vi får i oss tre til fire ganger mer salt enn vi trenger. Så godt som all ferdigmat er stinn av salt. Maten kan smake søtt, men likevel ha et saltinnhold langt over det anbefalte. Klarer du å redusere saltinntaket, minsker risikoen for å få hjerneslag og hjerteinfarkt dramatisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En britisk undersøkelse viser at en reduksjon av saltinntaket fra ti til seks gram pr. dag, minsker risikoen for å få hjerneslag med 22 prosent, og hjerteinfarkt med 16 prosent. Selv om ikke alle forskere mener saltet er så helseskadelig, er det bred enighet om at et høyt saltinntak virker negativt på helsa vår.

Høyt blodtrykk

- Høyt saltinntak fører til høyt blodtrykk, som igjen kan føre til hjerteinfarkt og hjerneslag. I den vestlige verden har vi akseptert at blodtrykket øker med alderen. Men det er ingen absolutt sannhet. I andre kulturer hvor saltbruken er mindre, beholder folk «ungdomsblodtrykket» hele livet, sier fagsjef Sidsel Graff-Iversen ved Statens helseundersøkelser.

Hun mener at nordmenns saltvaner må endres dramatisk, dersom ikke dagens unge skal få like høyt blodtrykk som sine foreldre.

- I gjennomsnitt får vi i oss ca. ti gram salt per dag. Det er minst fem gram for mye. Vi trenger salt til nervesystemet, for hjertet, for musklene og for å redusere kroppens væskebalanse. Men en til to gram om dagen er mer enn nok for at dette skal fungere, sier Graff-Iversen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer