Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dropp skatte- økning, eller gå!

Høyreleder Jan Petersen mener at dersom regjeringa ønsker å overleve, kan den bare glemme Anne Enger Lahnsteins forslag om å øke skatten. - Det er på tide hun lærer på hvilken side av brødskiva smøret sitter, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Petersen er mer enn mett av Lahnsteins skatteforslag:

- Vi vet at hun helst ønsker å samarbeide med Arbeiderpartiet. Likevel har hun ved tre anledninger vært nødt til å samarbeide med oss i budsjettspørsmål. Det bør hun nå ta lærdom av, sier partilederen som i høst stoppet regjeringens forslag om skatteøkninger på mellom tre og fire milliarder kroner.

Han gjør det gjerne igjen.

- Lærer aldri!

Dagbladet skrev i går at kulturminister og visestatsminister Anne Enger Lahnstein ønsker å stramme inn det private forbruket. Det betyr skatteøkninger som skal brukes til å finansiere fellesskapsgoder.

Slikt faller ikke i Jan Petersens smak.

- Det er ikke nytt at Lahnstein prøver å føre en politikk som er i strid med Høyre, og det er heller ikke nytt at hun må frafalle disse standpunktene sine. Det er mye som tyder på at hun aldri lærer, mener Petersen.

- Det var nettopp i hennes tid som fungerende statsminister regjeringen foreslo de høyeste skatteøkningene på ti år, et forslag de måtte spise i seg for å overleve, sier han.

Til regjeringen som sitter i budsjettkonferanse på Halvorsbøle utenfor Jevnaker, kommer Jan Petersen med følgende melding:

- Vi kommer til å si nei til enhver skatteøkning.

Flørter

Det er lett å se at Lahnsteins skatteutspill er en invitt til Arbeiderpartiet. Da statsminister Kjell Magne Bondevik traff pressen på Halvorsbøle i går ettermiddag, ville han likevel ikke svare på hvem regjeringen egentlig har i kikkerten for å få budsjettet vedtatt i Stortinget. Om invitter og flørt i jakten på budsjettkamerater, sa han muntert:

- Vi er ikke så opptatt av flørten, men av resultatene.

Og:

- Det viktigste er ikke hvem vi samarbeider med, men om hva.

- Drøftet du Lahnsteins utspill med henne på forhånd?

- Det vil jeg ikke gå inn på, sa statsministeren.

Ubehagelig

Regjeringen må få ned renta. Med lav oljepris og økende offentlige utgifter, blir jobben tøff. Det synes derfor klart at regjeringen igjen vil legge fram et svært stramt budsjett.

- Det er for tidlig å si hvor vi vil kutte, men vi har en del ubehagelige oppgaver å gå løs på, vedgår Bondevik.

I løpet av dagen spikres rammene for det videre arbeidet med budsjettet for år 2000.