Dropper alle oppdrag utenfor ordfører-kontoret

Per Ditlev-Simonsen melder avbud resten av uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ordføreren i Oslo, Per Ditlev-Simonsen, vil verken i dag eller de neste fire dagene være til stede på noen møter eller arrangementer utenfor Rådhuset.

Årsaken er det massive presset 75-åringen har blitt utsatt for i forbindelse med skandalen rundt hans og barnas hemmelige bankkontoer i Sveits. Det var Ditlev-Simonsen selv som i går morges tok beslutningen om å trappe ned.

- Ordføreren er på jobb og er på kontoret, men vil ikke ha noen eksterne oppdrag. Jeg tror alle er klar over at at han har hatt et hardt løp de siste dagene, og da er det naturlig med en noe lettere arbeidsdag, sier kommunikasjonssjef Julie Brodtkorb Voldberg i Høyre til Dagbladet.no.

Hun er i dag på ordførerens kontor og håndterer alle henvendelser fra media.

- Tilbake på mandag

Ditlev-Simonsen skulle i dag blant annet ha deltatt på åpningen av en ny Oslo-skole, men overlot representasjonsoppdraget til varaordfører Svenn Erik Kristiansen (Frp). Det er Kristiansen eller byrådsleder Erling Lae (H) som også de neste dagene vil være stedfortreder.

- Etter planen er ordføreren tilbake som vanlig fra mandag av, sier Brodtkorb Voldberg, som klokka 11 satt i et møte med Ditlev-Simonsen for å planlegge hvordan han skal forholde seg til offentligheten videre.

Ordføreren har også avlyst en lenge planlagt tur til Shanghai i forbindelse med
Den Norske Operas Peer Gynt-prosjekt, fordi han vil være tilstede ved det første bystyremøtet etter skandalen sprakk, på onsdag i neste uke.

HARDT PRESSET: Per Ditlev-Simonsen velger å ikke ta offisielle oppdrag som ordfører de nærmeste dagene. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
HARDT PRESSET: Per Ditlev-Simonsen velger å ikke ta offisielle oppdrag som ordfører de nærmeste dagene. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

I et svært spesielt møte i forretningsutvalget til Oslo kommune på mandag innrømmet møteleder Ditlev-Simonsen at han i en periode forut for ordførervervet har hatt 1,5 millioner kroner stående på en hemmelig bankkonto i Sveits. Pengene var unndratt fra beskatning i Norge. Det samme gjaldt til sammen 1,5 millioner som var disponert i to like deler av henholdsvis kommunikasjonsdirektør Cecilie Ditlev-Simonsen i Hydro og Sverre Ditlev-Simonsen - ordførerens to barn.

På møtet ble det framsatt muntlige anmodninger om at ordføreren bør gå av, men Ditlev-Simonsen har foreløpig besluttet å bli sittende - trolig med det borgerlige politiske flertallet i bystyret bak seg.

- Gjelder ikke bare Oslo

Den svært respekterte høyrepolitikerenes skatteunndragelser har blitt en voldsom belastning for partiet midt i valgkampen. Til tross for at Ditlev-Simonsen ikke er på valg, har også flere Høyre-politikere tatt til orde for at ordføreren må gå av eller søke permisjon fra vervet umiddelbart.

- Dette er ikke lenger et Oslo-anliggende. Dette gjelder hele partiet, ettersom det fører til at våre lokale valgkampsaker kommer i skyggen. Derfor mener jeg en god utgang og avslutning på saken kan være at han trekker seg, sier fylkesleder Frode Knutzen Midtlund i Hedmark Høyre til VG i dag.

Han har ifølge VG  fire andre fylkesledere med seg. Til Dagbladet på tirsdag ba Inge Lønning ordføreren om å ta saken i egne hender

- Alle vil skjønne at det ville være best for partiets valgkamp om han trakk seg, sa den ledende høyrepolitikeren.


Tidligere har Erna Solberg bedt Ditlev-Simonsen om å trekke seg fra selve valgkampen, men Høyre-lederen ble trosset av blant andre byrådsleder Erling Lae, som ga ordføreren full støtte til videre politisk arbeid.

Ditlev-Simonsen var denne uka hos lege, men den medisinske undersøkelsen var ikke relatert til medieoppstyret. Ditlev-Simonsen har siden i sommer vært plaget av et lungevirus, men er ifølge Høyre erklært frisk nok til å være i fullt arbeid.