Dropper barnålssporet

Statsadvokatene i Orderud-saken slår nå fast at det ikke er grunnlag for videre undersøkelser av det omdiskuterte barnålssporet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er statsadvokat Jørn Sigurd Maurud som skriver dette i et brev som ble sendt til Romerike politidistrikt på fredag.

Maurud bekrefter overfor Dagbladet at de nå har konkludert med å ikke foreta nye undersøkelser.

Barnål på parykk

- Vi anser ikke dette som veien å gå i forhold til det vi vil etterforske - nemlig hvem som var inne i kårboligen og skjøt, sier Maurud.

Barnåler funnet på en sokk og en parykk, som politiet mener tilhører Kristin Kirkemo Haukeland, ble undersøkt mens ankesaken pågikk. Etterforskernes teori er at barnålene kan stamme fra et tre ved åstedet. Forsker Sonja Sletner Klemsdal la fram de foreløpige undersøkelsene i Eidsivating lagmannsrett på Åråsen i Lillestrøm i vår. Hun skal ha vært tre uker unna en sikker konklusjon da beskjeden ble gitt om å avslutte arbeidet.

Påtalemyndigheten og Romerike politidistrikt sendte i sommer sju spørsmål til Planteforsk for å finne ut om det er mulig å gjøre nye undersøkelser. I et svarbrev, som Dagbladet kjenner innholdet i, svarer Planteforsk utfyllende på spørsmålene.

Det er på bakgrunn av dette svarbrevet at statsadvokat Jørn Sigurd Maurud i et brev datert 29. august til Romerike politidistrikt konkluderer med at arbeidsforholdet til Planteforsk skal opphøre.

- Kan klage

- Vi er avhengige av at videre undersøkelser av dette sporet framskaffer nye bevis. Det er høyst tvilsomt om vi får det ut fra nye undersøkelser. Vår konklusjon kan selvsagt være gjenstand for en klage til overordnet påtalemyndighet, altså Riksadvokaten, sier Maurud til Dagbladet.

Ifølge brevet fra planteekspertene kan prislappen på videre undersøkelser komme opp i 800000 kroner.

Som Dagbladet har skrevet tidligere, er Per og Veronica Orderud innstilt på å betale selv for nye undersøkelser av barnålssporet. Ifølge privatetterforsker Harald Olsen, som jobber for ekteparet Orderud, kan det også bli aktuelt å sende barnålsprøver til utlandet.

FUNN: Det var barnåler som ble funnet på det politiet mener er noen av Kristin Kirkemo Haukelands eiendeler, som førte til etterforskning av barnåler ved åstedet på Orderud gård. Her er Kirkemo Haukeland på befaring ved gården i forbindelse med rettssaken i fjor vår.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer